Στη δουλειά με self test από Δευτέρα – Πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν

Τα self tests θα είναι υποχρεωτικά από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κομμωτήρια, εστίαση, καθώς και σε ορισμένες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Επιπτώσεις θα έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι, αν δεν συμμορφωθούν.

Στους εργοδότες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ εάν δεν ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρέωσή τους να διενεργήσουν το self test.

Πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλεται στους εργοδότες σε περίπτωση απασχόλησης εργαζομένου χωρίς self test, ενώ το πρόστιμο τριπλασιάζεται, φτάνοντας στα 1.500 ευρώ, σε περίπτωση απασχόλησης εργαζομένου με θετικό self test.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τα  self tests από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους

Ήδη υπάρχει συνεργασία με την Εργάνη και το υπουργείο Εργασίας ώστε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των φαρμακείων να εμφανιστούν οι ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στους ακόλουθους κλάδους για τους οποίους το self test είναι υποχρεωτικό:

  • λιανεμπόριο
  • σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών,
  • εστίαση
  • μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
  • υπηρεσίες καθαρισμού
  • κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
  • Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  • Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήμων
  • υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο
  • δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας μια φορά την εβδομάδα. Όσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα από το τεστ στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Μετά τη διενέργεια του τεστ, το αποτέλεσμα υποχρεωτικά πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr . Aν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει στο σπίτι του σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Επίσης, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών test είναι υψηλή και ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ήδη, άλλωστε, χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος