Στη δίνη του καύσωνα η χώρα – Θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς Κελσίου – Οδηγίες προστασίας

Στη δίνη του πιο ισχυρού καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η χώρα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλο το 24ωρο και παρατεταμένη διάρκεια. Στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιεί για επικίνδυνο φαινόμενο με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου, η κορύφωση του οποίου αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, και θα έχει διάρκεια μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Έρχονται δύσκολα 24ωρα σε όλη τη χώρα. Ο καύσωνας είναι εδώ και δοκιμάζει ανθρώπους και συστήματα ηλεκτροδότησης, με ακραίες θερμοκρασίες – ακόμα και τη νύχτα – και παρατεταμένη διάρκεια.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται πλήρη ετοιμότητα ενώ επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα της χώρας.

Σήμερα, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ

Αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα

Η κατάσταση φαίνεται ότι θα δοκιμάσει και συστήματα ηλεκτροδότησης, δεδομένου ότι, με αυτές τις συνθήκες, ο κλιματισμός σε όλη τη χώρα δουλεύει άνευ διακοπής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιος για τη χαμηλή και μέση τάση, έχει αναστείλει όλες τις άδειες προκειμένου να υπάρχουν ενισχυμένες βάρδιες σε κρίσιμες υποδομές: υποσταθμοί, αλλά και στα νησιά. Ο καύσωνας είναι ακραίος και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν περισσότερες βλάβες. Το θετικό για το Σύστημα είναι ότι λόγω θερινών διακοπών, διασπείρεται γεωγραφικά η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της ως παραγωγός ενέργειας διαβεβαιώνει πως όλες οι μονάδες είναι σε ετοιμότητα και διαθέσιμες στο σύστημα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια.

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις – κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά.

Όλοι οι πολίτες παρακαλούνται για την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων πρόληψης, για την αποφυγή δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων ποικίλου βαθμού και βαρύτητας.

Δυνατός πονοκέφαλος, ξηρότητα (στόματος, φάρυγγα, δέρματος), ερυθρότητα προσώπου, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, ζάλη, άφθονο ιδρώτα, πτώση αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετούς και ταχυπαλμία, ψυχρό και υγρό δέρμα και, πολλές φορές, διεσταλμένες κόρες του ματιού είναι συμπτώματα θερμικής εξάντλησης.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας και συμπτώματα όπως:

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (μέχρι 42 βαθμούς Κελσίου), σπασμούς, διάρροιες, απουσία εφίδρωσης ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου, κωματώδη κατάσταση ή και θάνατο. H θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω σοβαρά συμπτώματα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όμως οι πρώτες βοήθειες μέχρι την διακομιδή τους σε αυτά είναι απαραίτητες.

Οδηγίες προστασίας

Για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών λόγω της επικράτησης των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα τηρούμε τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών, αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, χρήση ομπρέλας.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει συγχρόνως ηλιακή ακτινοβολία και υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος και τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο.
    Να προτιμώνται τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, με ανοικτό λαιμό και πορώδες υλικό για να επιτρέπεται ο αερισμός.
  • Επιβάλλεται η χρήση καπέλου με υλικό που να βοηθά τον καλό αερισμό του κεφαλιού.
    Απαραίτητη η χρήση σκουρόχρωμων ή μαύρων γυαλιών, που να προστατεύουν τα μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσληψη άφθονων υγρών, όπως νερό και φυσικοί χυμοί. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας (αν δεν διαθέτουν κλιματισμό) κατά τη διάρκεια υψηλής θερμοκρασίας.
  • Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Η διατροφή να είναι ολιγοθερμιδική και να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να πίνουν συχνά, εκτός από γάλα, και άλλα υγρά ( όπως χυμούς, νερό κλπ). Επίσης να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Το σπίτι να είναι ερμητικά κλειστό κατά την διάρκεια της ημέρας, αφού έχει δροσιστεί και έχει μείνει ανοικτό τις νυχτερινές ώρες.
  • Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι:
  • Ηλικιωμένοι. Εξασφαλίζουμε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολύωρης ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι).
  • Μωρά και μικρά παιδιά
  • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  •  Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως: Καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό, ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.
  • Άτομα με οξεία νόσο ,όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή και έμετο)
  • Άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα όπως: Διουρητικά, αντιχοληνεργικά, ψυχοφάρμακα, αντισυλληπτικά και ορμονούχα (συμπεριλαμβάνεται και η ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία).

Οι παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο τροποποίησης της δοσολογίας φαρμάκων που λαμβάνουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος