Ιστορικός χιονιάς – Γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε Αττική Οδό (Live οι εξελίξεις)

Σε εξέλιξη είναι από το απόγευμα της Δευτέρας (24/1) η επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονταν για πάνω από 17 ώρες ακινητοποιημένοι με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα.

Η επιχείρηση ήταν ολονύχτια και συνεχίζεται, με άνδρες του στρατού να έχουν φτάσει σε όλα τα σημεία και να μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες στους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους οδηγούς.

Ιστορικός χιονιάς – Γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε Αττική Οδό (Live οι εξελίξεις)
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει ο απεγκλωβισμός στην Αττική Οδό, καθώς παραμένουν περίπου 1.200 οχήματα και με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε είπε ο υπουργός έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες. Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Ερωτηθείς για την απόδοση ευθυνών ο υπουργός τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί – μπήκαν μέσα πληρώνοντας και έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες – θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Για την μεταφορά του κόσμου, χρησιμοποιήθηκε αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χωρητικότητας 300 επιβατών, ενώ όσοι επιθυμούσαν μετά από συνεννόηση της ΓΓΠΠ μπορούσαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο της Αττικής οδού.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης άνοιξε η Αττική Οδός από την έξοδο της Κάντζας προς το Αεροδρόμιο.

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στις περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω.

Στρατός και ΕΚΑΜ απεγκλωβίζουν οδηγούς – Αναλυτικά οι δυνάμεις

1. Η συνολική συμμετοχή προσωπικού και μέσων ΕΔ σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οχημάτων, φαίνεται παρακάτω:

  • Έξοδος Λ.Κύμης (10), 2 οχήματα με 8 άτομα με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.\
  • Έξοδος Πεντέλης (12), 9 οχήματα με 44 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 6 οχήματα με 20 άτομα.
  • Έξοδος Κηφισίας (11), 8 οχήματα με 34 άτομα και 2 Μηχανήματα (1 Φορτωτής Γαιών, 1 Ισοπεδωτής Γαιών), με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τον εκχιονισμό Αττικής Οδού. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.
  • Έξοδος Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 6 οχήματα με 35 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 2 οχήματα με 4 άτομα.
  • Έξοδος Μαραθώνα (15), 5 οχήματα με 61 άτομα και έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών.
  • Έξοδο Κάντζας (17), 3 οχήματα με 31 άτομα με έργο την διανομή τροφίμων, κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 2 οχήματα με 10 άτομα.
  • Έξοδος Παιανίας (18), 1 όχημα με 5 άτομα και έργο την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευτεί. Περιοχή Α/Δ ΔΑΑΕΒ, 1 μηχάνημα (Ισοπεδωτής Γαιών) με έργο τον εκχιονισμό.

2. Συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα.
Συνολικά διανεμήθηκαν 1040 κουβέρτες, 4500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

3. Σταδιακά τα παραπάνω τμήματα θα αντικατασταθούν όπου απαιτείται με μέριμνα των εμπλεκομένων.

4. Επιπρόσθετα σε συντονισμό με ΕΣΚΕΔΙΚ, κινούνται ήδη από 05:30, 5 οχήματα με τρόφιμα και νερό στις εξόδους Δουκίσης Πλακεντίας(1 όχημα) , Μαραθώνος (2 οχήματα) και Κάντζας (2 οχήματα), για διανομή σε εγκλωβισμένους.
Ιστορικός χιονιάς – Γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε Αττική Οδό (Live οι εξελίξεις)
Ατέλειωτη ήταν η ουρά των αυτοκινήτων λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στη λεωφόρο Μεσογείων με τους οδηγούς να δοκιμάζονται μέσα στο ψύχος και τον χιονιά. Τελικά λίγο μετά τις 6 το πρωί άνοιξε η Μεσογείων και επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων -με αντιολισθητικές αλυσίδες μόνο- σε μία μόνο λωρίδα από κάθε ρεύμα καθώς υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα παρατημένα στο πλάι από τους οδηγούς τους, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα Ι.Χ. και να περπατήσουν για να φτάσουν στο σπίτι τους.

Ιστορικός χιονιάς – Γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε Αττική Οδό (Live οι εξελίξεις)
(EUROKINISSI)

Προβλήματα, επίσης, υπήρξαν στην Κηφισίας, την Μαραθώνος, στην Λαυρίου και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Ιστορικός χιονιάς – Γολγοθάς για τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε Αττική Οδό (Live οι εξελίξεις)Ταλαιπωρία και για εκατοντάδες επιβάτες, που οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν και εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στρώνοντας πανοφώρια και μπουφάν κοιμούνται στο πάτωμα. Σύμφωνα με όσα είπαν στην ΕΡΤ, κάποιες αεροπορικές εταιρείες τους βρήκαν κατάλυμα στην… Λεωφόρο Συγγρού, όπου ήταν αδύνατον να πάνε.

Σε όλη την Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη η κυκλοφορία των οδηγών θα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Εν τω μεταξύ, πολλές περιοχές της Αττικής, εξαιτίας της πτώσης δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ, δεν έχουν ρεύμα από το μεσημέρι της Δευτέρας (24/1). Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθώντας να απομακρύνουν κλαδιά που έχουν προκαλέσει βλάβες στην ηλεκτροδότηση ή είναι επικίνδυνα για περαστικούς.

Περισσότερες από 1.000 είναι οι κλήσεις που έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τις κλήσεις για κοπές δέντρων στην Αττική να είναι πάνω από 500.

Προφανώς δεν δούλεψαν όλα ρολόι και προφανώς δεν υπάρχει η γνώση για τετοια φαινόμενα. Όλες οι δυνάμεις μας και τα μέσα ήταν στο δρόμο και διαθέσαμε μηχανήματα ακόμη και στο Αιγαίο, είπε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Αυτή την ώρα είναι αδύνατες οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο με πρώτιστη προτεραιότητα να δοθούν στην κυκολοφοριαία οι κυριότερες οδικές αρτηρίες, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και μέρες όπως είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Γενική αργία

Γενική αργία σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, καθώς κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Σήμερα θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφίμων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ανοιχτά θα είναι επίσης τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία, ενώ δεν πρόκειται να γίνει κανένα μάθημα τηλεκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος