Στη δικαιοσύνη οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες

Σύνοψη
  • Οι 48 από τους 49 αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορία για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Σήμερα οδηγούνται στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο για να δικαστούν οι 49 νεαροί συλληφθέντες (30 άνδρες και 19 γυναίκες) από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότεροι φοιτητές οδηγούνται στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Όλοι κατηγορούνται για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατά συναυτουργία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και φωτοβολίδων.

Οι 48 από τους 49 αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορία για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Ηλίας Κονδύλης, καθηγητής – γραμματέας συλλόγου ΔΕΠ-ΑΠΘ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση με την αρωγή απ’ ότι φαίνεται των πρυτανικών αρχών επιχειρούν να εμπεδώσουν ένα κλίμα καταστολής και τρομοκράτησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Η αστυνομική επέμβαση στο Αριστοτέλειο έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από καταγγελία για πρόκληση φθορών εξωτερικά της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης στο χώρο της πρώην κατάληψης Βιολογικού.
«Οι αστυνομικοί λειτούργησαν με επαγγελματισμό, με σύνεση και αυτοσυγκράτηση, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα». δήλωσε ο Χρήστος Συμεωνίδης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

Κατά τις έρευνες των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου πυροτεχνήματα, κατασκευές, βαριοπούλα, κράνη, αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου λάμψης και 22 ξύλινα κοντάρια, 12 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 11 πυροσβεστήρες με μπογιά, τέσσερις πυροτεχνήματα κατασκευές, ένας μεταλλικός κόφτης σιδήρου, δύο μεταλλικοί τροχοί κοπής.


Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους, δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Φείδας: «Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν τη μοναδική αλήθεια τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ.
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στο χώρο του Πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».Από την πλευρά της η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί επιχειρήσεις εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πάντα παρουσία δικαστικού λειτουργού, είτε επειδή καλείται από τις πρυτανικές αρχές και υπάρχει κάποια μήνυση, είτε σε συνεννόηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα».

Τα τρία άτομα που εντοπίστηκαν στις εστίες και συνελήφθησαν με την πλημμεληματικού κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Ελένη Μπουγά, Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος