Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό (vid)

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού στην Άγκυρα με τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του. Κατά τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και το προσφυγικό, χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Την ανάπτυξη τεχνικής συνεργασίας με την Τουρκία στο επίπεδο των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα 40λεπτη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος του δώρισε μαι γραβάτα. Κατά τις συνομιλίες τους συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και το προσφυγικό, χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Στη συζήτηση δεν τέθηκε το θέμα κοινών περιπολιών ωστόσο επισημάνθηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία των λιμενικών αρχών των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε ότι στόχος είναι η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών που αποτελούν μια ύβρη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ παράλληλα πρόσθεσε έχουμε υποχρέωση να σταματήσει το ανθρώπινο δράμα στα νερά του Αιγαίου.

Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό (vid)Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την Ελληνοτουρκική συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπως ο μηχανισμός μεταξύ της ακτοφυλακής των δύο χωρών και ο μηχανισμός που θα συσταθεί με τη συμμετοχή σχετικών υπουργείων των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας, ως προς το προσφυγικό σημείωσε ότι «αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας, ό,τι και να κάνουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

Για το ίδιο θέμα της ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ρίχνει κανείς το βάρος του προβλήματος στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά σημείωσε: «Να μην κλείσουν αυτά εύκολα και στο πόδι. Να ανοίξουν και να εκπληρωθούν οι όροι».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις και να συζητούν με ειλικρίνεια τα ανοιχτά θέματα ώστε να υπάρχει σύνθεση, επισημαίνοντας ότι ανοίγει νέος ελπιδοφόρος κύκλος στις ελληνοτουκρικές σχέσεις.

Θέλουμε μια σταθερή φιλία για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και σημείωσε ότι τα διμερή θέματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ώστε ένα-ένα να διευθετηθούν.

Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές μας ώστε να τερματιστεί η τραγωδία στο Αιγαίο, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου και έκανε πρόταση για συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος