ΣτΕ: Μη νόμιμη η φορολόγηση στη χώρα μας των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την αποζημίωση που εισπράττουν από το ΕΚ

Μη νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η φορολόγηση στη χώρα μας των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την αποζημίωση που εισπράττουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μη νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η φορολόγηση στη χώρα μας των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την αποζημίωση που εισπράττουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να επιτρέπεται η φορολόγησή των αποδοχών τους από το ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να θεσπιστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή τους στις διατάξεις στις διατάξεις περί φορολόγησης μισθωτών υπηρεσιών . Με το σκεπτικό αυτό, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την προσφυγή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ακύρωσε τη μη δημοσιευθείσα ακόμη σε ΦΕΚ, σχετική πράξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία,στηριζόμενη σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έθετε θέμα φορολόγησης του Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και υποχρέωσης καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Στην προσφυγή του ο κ. Μαριάς υποστήριζε ότι η προσβαλλόμενη πράξη της Α.Α.Δ.Ε. αποτελεί ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο και επιβάλλει φορολογικό βάρος χωρίς να υπάρχει ειδική νομοθετική διάταξη και χωρίς να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων πως : «η αποζημίωση του Ευρωβουλευτή δεν έχει το χαρακτήρα μισθού, ούτε εισοδήματος από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, από το 2009 και εφεξής βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπόκειται, καταρχήν, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 της απόφασης 2005/684/ΕΚ, σε φόρο υπέρ της Ένωσης». Σημειώνουν δε ότι « η καταβαλλόμενη στον Ευρωβουλευτή αποζημίωση συνιστά εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, διασφαλίζει δε πρωτίστως ότι ασκεί την εντολή του χωρίς να δεσμεύεται από οδηγίες – εντολές, δεδομένου ότι, ενόψει του ικανοποιητικού ύψους της, τον καθιστά λιγότερο ευάλωτο-εκτεθειμένο σε έξωθεν παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων και εντεύθεν προτάσεων οικονομικών συναλλαγών με αυτόν. Η αποζημίωση δεν καλύπτει την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων του, δεδομένου ότι ο Ευρωβουλευτής δεν υποχρεούται να διατηρεί κατοικία στους τόπους εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου και ως εκ τούτου δεν απομακρύνεται, κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μόνιμη-διαρκή βάση από τον τόπο που ασκεί το επαγγελματικό-βιοποριστικό του έργο. Ο Ευρωβουλευτής δεν συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά αποτελεί μέλος θεσμικού οργάνου αυτής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος