ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα 1.70 για άνδρες – γυναίκες στις σχολές αστυνομίας (video)

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθορίζεται ως αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα το 1.70μ. για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι» με τον δικηγόρο Πέτρο Αγγελάκη.

Ο κ. Αγγελάκης κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα όσα ίσχυαν στο παρελθόν σχετικά με τα κριτήρια που θα έπρεπε να φέρει μια γυναίκα για να εισαχθεί στις σχολές αστυνομίας, υπογράμμισε το μέγεθος της φυλετικής διάκρισης. Μέχρι και για λίγα χιλιοστά στο ανάστημα, πολλές γυναίκες έμεναν εκτός σώματος. «Τα στοιχεία λένε πως μόνο το 19% των Ελληνίδων διαθέτουν ανάστημα από 1.70 και πάνω. Με άλλα λόγια, με το όριο αυτό αναστήματος αποκλείονται το 81% των γυναικών», είπε στη συνέντευξή του ο κ. Αγγελάκης.

Με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές, καθώς θεσπίζουν μια έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών.

Οι νέες αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο μέσω δικαστικής διεκδίκησης, για την εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία (αστυνομικές σχολές, Ειδικοί Φρουροί, Συνοριακοί Φύλακες), οι οποίες είχαν αποκλειστεί σε παλαιότερους διαγωνισμούς, καθώς είχαν ανάστημα 1,65μ.

Το όριο αναστήματος για υποψηφίους αστυνομικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε δεν υφίσταται καν είτε έχει προβλεφθεί σε πολύ χαμηλά όρια και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω του μέσου όρου αναστήματος.

Στις χώρες Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία δεν υφίσταται κανένα όριο αναστήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος