Κορονοϊός: Σταθεροποίηση με «έκρηξη τεστ» και εμβόλια – Eνθαρρυντικά μηνύματα από τα σχολεία

Βελτιώνεται η εικόνα που παρουσιάζει ο δείκτης θετικότητας αφού το ποσοστό είναι μόλις 1,3%. Ωστόσο, 4 περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού και πλέον μετρούν αντίστροφα για τη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων. Στο πεδίο των εμβολιασμών, η αρμόδια επιτροπή εισηγείται χορήγηση 3ης δόσης στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη αποφορτίζονται σταδιακά από τον ιο τα νησιά ενώ η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει σταθεροποιηθεί.

Μία ανάσα πριν από τη λήψη περιοριστικών μέτρων: Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Οι 4 περιοχές εντάχθηκαν στο «κόκκινο» επιπεδο του επικαιροποιημένου επιδημιολογικού χάρτη για το οποίο προβλέπονται:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μία τα ξημερώματα έως τις έξι το πρωί , με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής στην εστίαση.

Στο κόκκινο παραμένουν η Αργολίδα και η Ευρυτανία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη διενέργεια τρίτης δόσης του εμβολίου στους υγειονομικούς, καθώς καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο φορτίο του ιού αλλά και γιατί – οι περισσότεροι- έχουν εμβολιαστεί πριν από εννέα μήνες.

Σύμφωνα με την Pfizer η τρίτη δόση είναι απαραίτηση καθώς το εμβόλιο έχει μειωμένη αποτέλεσματικότητα με τη πάροδο του χρόνου.

Στο τραπέζι ώς έσχατο μέσο παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες σε συνάρτηση ωστόσο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.

«Αν αποφασίζαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, όπου 9 στους 10 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, θα είχαμε πολύ μικρό όφελος και θα δημιουργούσαμε πολύ μεγάλη ένταση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υπ. Παιδείας: Υπενθύμιση σχετικά με τα self-test μαθητών

Εως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου της τρέχουσας και των επόμενων δύο εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου.

Για την τρέχουσα εβδομάδα οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το δεύτερο self-test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Στη συνέχεια, το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

Στα ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί το 73% των φοιτητών με τουλάχιστον 1 δόση (ή έχουν νοσήσει), το 87% του προσωπικού και το 91% των μελών ΔΕΠ.

Πολύ ενθαρρυντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στα ΑΕΙ, επισημαίνει με ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνει ότι «θέλουμε τα παιδιά στις αίθουσες. Αυτό δεν γίνεται με ευχές, αλλά με ένα ισχυρό πλαίσιο. Ποιο είναι αυτό; Από την μία το εμβόλιο και από την άλλη ένα πολύ ισχυρό σύστημα διαγνωστικών τεστ.»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε την ανάγκη της τήρησης των μέτρων αλλά και της συνέχισης των εμβολιασμών, ενώ επιβεβαιώνει ότι «αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση».

Σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα η μείωση στα κρούσματα ανήλθε στο 24% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.

Ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι δεν επαληθευτήκαν οι εκτιμήσεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα μετά τις διακοπές και υπογράμμισε ότι στον έλεγχο της πανδημίας βοηθά η διενέργεια των πολλών τεστ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση 

«Την πιο δύσκολη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας και ενώ η χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC είναι στο “κόκκινο”, καθώς είναι 2η σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και 2η σε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση και να αποτελεί από μόνη της πηγή κινδύνου και πολλαπλασιαστή της πανδημίας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.
«Με μπάχαλο σε σχολεία και ανοχύρωτο ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης είναι επιταχυντής της πανδημίας», αναφέρεται.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ