Στα θρανία από τη Δευτέρα οι μαθητές της χώρας με νέα δεδομένα – Εφοδιάστηκαν τα σχολεία με self test

Οι διευθυντές των σχολείων θα δίνουν αύριο από τις 7 το πρωί self test σε όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια και με τους εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους που προβλέπει το αναθεωρημένο υγειονομικό πρωτόκολλο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων και με επιπλέον αριθμό self test και υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν οδηγία να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7 το πρωί προκειμένου να χορηγούν self test για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί.
Όπως διευκρίνισε, το self test δεν θα γίνεται στα σχολεία. Ο κάθε γονέας θα μπορεί να πάρει το self test και να το κάνει στο παιδί του, θα δηλώνει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr και στη συνέχεια το παιδί θα πάει στο σχολείο.

Οι τρεις βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

  • Ένα επιπλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Δωρεάν εβδομαδιαία self test από εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι δωρεάν έλεγχοι σε όλο το τμήμα για πέντε ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test και τρία self test.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα.

Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα για θετικό μαθητή;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν και με αρνητικό self test.
Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ η απομόνωση θα παρατείνεται.

Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας διευκρινίζουν ότι «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ANT1 είπε ότι το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test κι ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της δωρεάν διανομής τους.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων δικαιούνται 5 δωρεάν self test προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων.

Σχεδόν το 13% των δικαιούχων δεν κατάφεραν χθες να βρουν αυτοδιαγνωστικά τεστ στα φαρμακεία καθώς είχαν εξαντληθεί. «Ήρθανε πολύ λίγα τεμάχια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να δυσαρεστείται» δήλωσε η φαρμακοποιός Άννα Κουβαρά.

«Δυστυχώς υπάρχει η νοοτροπία της τελευταίας στιγμής οπότε σήμερα που ήταν η τελευταία μέρα διανομής ζητήθηκαν σε πολύ πιο έντονο βαθμό γιατί είχαν εξαντληθεί από τους περισσότερους και οι γονείς ψάχνανε απεγνωσμένα» ανέφερε ο φαρμακοποιός Μανώλης Ξημέρης.

Είναι μονόδρομος να είναι ανοιχτά, όρθια και υγειονομικά ασφαλή τα σχολεία δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ Ζήσης Καπρανάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη Μονάδας Covid Παίδων «Αγία Σοφία» Βάνα Σπούλου τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τις αυξημένες νοσηλείες που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες.

«Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο «για κυβέρνηση επιτελικού μπάχαλου».
«Το μόνο που αποφάσισε είναι αντί του δωρεάν μοριακού τεστ να προσφέρει μόνο ένα ακόμη self test. Και επειδή είναι ως συνήθως απόλυτα «προετοιμασμένη» και ανίκανη ακόμη και για τα ελάχιστα δεν φρόντισε να εξασφαλίσει καν την επάρκεια αυτών των τεστ. Η λύση που βρήκε Σάββατο βράδυ μετά την κατακραυγή, είναι ότι όσοι δεν βρήκαν τεστ θα τα παίρνουν αύριο το πρωί από το σχολείο», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στάση εργασίας 12 με 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει αύριο η ΟΛΜΕ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Χαρά Γιαννοπούλου, Φανή Καλαθάκη, Δημήτρης Γκάτσιος
Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος