Στα δικαστήρια οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά των τεκμηρίων φορολόγησης

Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους την 17 Ιουνίου 2024 προτείνει στα μέλη της η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων.

Η δράση αφορά στην συγκεκριμένη ημέρα, οπότε και επίκειται η κατάθεση προσφυγής κατά του ν. 5073/2023, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκέντρωση – εκδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό γνωστοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα 3/6) κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ότι θα πραγματοποιηθεί δικαστική προσφυγή κατά του ν. 5073/2023.

Σημειώνεται ότι με τον προαναφερόμενο νόμο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. «Ένα ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες» όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές.

Στην συνέντευξη Τύπου εισαγωγικές ομιλίες εκ μέρους των διοργανωτών φορέων έκαναν οι: Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Αττικής, Μιχάλης Πόλυγγερ,πΠρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, Μαρία Μπρουζούκη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Δημήτριος Μουλιάτος, πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτών Λαϊκών Αγορών και Βασίλειος Κατσίκης, μέλος ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος. Παρέστη και ο Απόστολος Ντάλλας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.

Τις θέσεις των κομμάτων επί του θέματος ανέπτυξαν ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής της Νέας Αριστεράς ενώ παρέστη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς.

Κοινός τόπος όλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η αντίθεσή τους στον τεκμαρκτό υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, που οδηγεί στην οριζόντια και άδικη φορολογική επιβάρυνση.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας νομικής υποστήριξης Ανδρέας Τσουρουφλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τις νομικές πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής για την δικαστική προσβολή του νέου φορολογικού νόμου.

Κατ’ αρχήν, ενημέρωσε ότι θα προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι ιδίως:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Όπως γνωστοποιήθηκε, θα γίνει αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος