Στ. Πέτσας: Θα αποκατασταθεί ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Βλασίου Αχαρνών

Array

Την εκτίμηση ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βλασίου Αχαρνών, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που κλήθηκε νωρίτερα σήμερα να απαντήσει στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου.

«Δεν καταλήξαμε ακόμα στο κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Νομίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε την οριστική ανακοίνωση για να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του ναού», είπε ο κ. Πέτσας, που ενημέρωσε τη Βουλή ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενημερώθηκε για το θέμα αυτό από τον δήμαρχο, αλλά και από τον Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα και κινήθηκε διαδικασία, για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να αποκατασταθεί ο ναός.

«Σε συνάντησή μου με τον κ. Πατούλη διαπιστώθηκε ότι είχε προβλεφθεί κάποιο κονδύλι στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ναός, αλλά αυτό το κονδύλι δεν έφτανε για να προχωρήσουν οι εργασίες, οι οποίες είχαν κοστολογηθεί τότε σε ένα ποσό μεγάλο, περίπου 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση. Έκτοτε, έγιναν διάφορες συζητήσεις, προκειμένου να αναλάβουμε εμείς, σαν Υπουργείο Εσωτερικών, να χρηματοδοτήσουμε το Δήμο, για να προχωρήσει στην αποκατάσταση και τελικά να φτάσουμε σε μια υποβολή πρότασης από το Δήμο Αχαρνών, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, που εξήγησε ότι στο χρόνο που μεσολάβησε από τον περασμένο Φεβρουάριο που επισκέφθηκε τον δήμο και ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βλασίου, το Υπουργείο έψαχνε να βρει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο. «Είχαμε δύο επιλογές: Το «Φιλόδημος ΙΙ» -ένα Πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των δήμων, στο οποίο υπήρχαν κάποια χρηματικά ποσά διαθέσιμα- και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αυτό πρόκειται να μετατραπεί σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το ΕΠΑ», είπε ο κ. Πέτσας που έγινε δέκτης επισημάνσεων του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου.

«Πριν από περίπου έξι μήνες επισκεφθήκατε το Δήμο Αχαρνών. Εκεί, σε συνάντηση που είχατε με διάφορους φορείς -εγώ, σαν Βουλευτής, δεν γνώριζα την επίσκεψη αυτή, αλλά νομίζω ούτε κανείς άλλος-, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, αλλά και ευχαριστίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, υποσχεθήκατε χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στο Δήμο Αχαρνών», είπε ο βουλευτής της ΝΔ υπονοώντας ότι κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στο Δήμο Αχαρνών δεν προσεκλήθησαν οι βουλευτές που εκλέγονται στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε εξάλλου ότι αν και «πέρασε πολύς καιρός», «δεν υπήρξε καμία προώθηση αυτής της υπόσχεσης».

«Πρέπει να σας πω ότι μίλησα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σκυλακάκη. Κατέθεσα την ερώτηση, επειδή πράγματι και ο ένας και ο άλλος δεν μου έδωσαν καμία προοπτική υλοποίησης αυτής της υπόσχεσης», είπε ο Γιώργος Βλάχος και επισήμανε ότι «ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δεν δίνει χρήματα σε εκκλησίες».

«Πρέπει να μιλάμε καθαρά, θα ήταν χρήσιμη μια καθαρή τοποθέτηση απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλήσατε και που περιμένουν να τους δώσετε μια καθαρή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι», επέμεινε ο Γιώργος Βλάχος και επισήμανε: «Ξέρετε, εσείς δεν πήγατε σαν άτομο, πήγατε σαν Υπουργός. Καταλαβαίνετε ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις υπάρξουν, αντανακλούν στην Κυβέρνηση και στους κυβερνητικούς Βουλευτές. Δεν περνάει τίποτα απαρατήρητο».

«Είναι φρόνιμο, είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσετε -και για τους δικούς σας λόγους, αλλά και για γενικότερους πολιτικούς λόγους- τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Εγώ σας ζητώ σήμερα να έχετε μια επικοινωνία και με το Μητροπολίτη, τον οποίο επικαλεστήκατε που περιμένει, απ’ όσο γνωρίζω, το τηλεφώνημα σας, να του εξηγήσετε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Διότι καταλαβαίνετε ότι το να αιωρείται μια υπόσχεση με κίνδυνο να μην υλοποιηθεί, όπως φημολογείται, δεν είναι καθόλου καλό για κανέναν μας ούτε για εσάς, αλλά ούτε και για εμάς», είπε επίσης ο Γιώργος Βλάχος και απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών πρόσθεσε: «Εγώ δεν θέλω σήμερα να ζητήσω περισσότερες, επιτρέψτε μου, ευθύνες. Ανήκετε σε μια Κυβέρνηση, την οποία εγώ στηρίζω και είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέω. Καταλαβαίνετε όμως ότι και το κλίμα που πάει να δημιουργηθεί εμένα δεν με εκφράζει και αν θέλετε, με ενοχλεί, γιατί, όπως θα γνωρίζετε ίσως, πολιτεύομαι πολλά χρόνια και πολιτεύομαι με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μαζί με τον συνάδελφο Θανάση Μπούρα, που το είπε νωρίτερα, πολλά χρόνια προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε έντιμη σχέση με την κάθε τοπική κοινωνία και με τους πολίτες. Και αυτό το έχουμε πετύχει και στο όνομα αυτής της έντιμης σχέσης είναι που πρέπει να μιλάμε καθαρά για το τι μπορούμε. Δεν είναι απαραίτητο να τα μπορούμε όλα. Και επειδή και το ποσό αυτό είναι μεγάλο, καταλαβαίνετε, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν».

«Ευχαριστώ, κύριε Βλάχο, για τη συμβουλή, προκειμένου να είμαι φρόνιμος και προσεκτικός στις ανακοινώσεις μου, το δέχομαι», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει σημασία είναι το ενδιαφέρον όλων μας να αποκατασταθεί ο ναός και όσον αφορά το ποια χρηματοδοτικά εργαλεία χρηματοδοτούν τι. Φυσικά εμείς δεν χρηματοδοτούμε εκκλησίες. Εμείς χρηματοδοτούμε δήμους. Σας είπα από την αρχή ότι έγινε συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με το Δήμο, γιατί, όπως ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, ενδεχομένως, η περιοχή ζει σε ένα μεγάλο βαθμό εμπορικά, οικονομικά, κοινωνικά πέριξ του Αγίου Βλασίου και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όταν η κεντρική πλατεία ενός μεγάλου δήμου, όπως ο Δήμος Αχαρνών, είναι κλειστή και ο βασικός ναός είναι κλειστός επί τρία χρόνια, αυτό έχει σοβαρότατες οικονομικές και άλλες συμπτώσεις. Επομένως, το ενδιαφέρον μας είναι ευρύτερο και έτσι θα οδηγηθούμε τελικά στην κατάληξη αυτών των προσπαθειών, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ιερός ναός που έχει τόσο μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια και δεν είμαστε εδώ για να καταλογίσουμε ευθύνες μικροπολιτικού χαρακτήρα. Επομένως, εγώ θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και να δοθούν οι απαντήσεις φυσικά στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη αλλά και όλους τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος