Στ. Λουκίδης: Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως – 30.000 ασθενείς στην Ελλάδα έχουν πάρει αντιικά φάρμακα (video)

Array

«Τα κρούσματα είναι επίσημα κοντά στα 15.000 την ημέρα ενώ αν, λάβουμε υπόψη ότι πολλά δεν καταγράφονται και δεν ανακοινώνονται, ξεπερνούν τα 20.000 κατά μέσο όρο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Λουκίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι συμβιώσαμε καλά με τον κορονοϊό αυτό το καλοκαίρι.

«Είχαμε σχετικά περιορισμένες νοσηλείες, με καλή αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων, δηλαδή γρήγορη διακίνηση των ασθενών» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγώντας ότι αυτό είναι απόρροια των εμβολιασμών και της χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Φτιάξαμε ταυτόχρονα ένα πολύ πιο σταθερό περιβάλλον στην πλατφόρμα των αντιικών φαρμάκων σε περίπου 30.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε ο ειδικός.

Δεν αυξάνει τους σκληρούς δείκτες ο Κένταυρος

Αναφερόμενος στη διάρκεια των ημερών καραντίνας που πρέπει να παραμένουν όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ παραμένει στην εισήγηση των πέντε ημερών: «Ο ασθενής που θα βγει από την καραντίνα την πέμπτη ημέρα πρέπει να φοράει μάσκα υψηλής προστασίας. Την εβδομη ημέρα έχει ένα πολύ χαμηλό ιικό φορτίο ακόμα και αν το τεστ του είναι θετικό».

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για την έλευση της παραλλαγής «Κένταυρος» τόνισε ότι «είναι μια παραλλαγή που μάλλον έχει το ίδιο κλινικό χαρακτήρα με τις προηγούμενες. Δεν έχει νοσηλείες και δεν αυξάνει τους σκληρούς δείκτες. Είναι όμως αρκετά μεταδοτική». Ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι είναι μια παραλλαγή που θα αυξήσει τη νοσηρότητα αν επεκταθεί στην Ευρώπη.

Εστιάζοντας στα οφέλη της φυσικής και τεχνητής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας τόνισε ότι είμαστε περισσότερο προστατευμένοι όχι τόσο στην μόλυνση, αλλά στους σκληρούς δείκτες, που είναι και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος