Στ. Λουκίδης στο Πρώτο: Όχι άσκοπες μετακινήσεις σήμερα για όσους έχουν αναπνευστικά-καρδιολογικά προβλήματα (audio)

«Οι άνθρωποι που είναι πολύ επιρρεπείς στο να έχουν κάποια προβλήματα από τα σωματίδια είναι οι άνθρωποι με τα χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υγιείς είναι άτρωτοι, καθώς αν εισπνεύσουν μεγάλες ποσότητες, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα βήχα, ρινίτιδας ή δυσκολία στην αναπνοή» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, σχετικά με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη.

Όταν έχει μεγάλη φωτιά αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πάντα και παρότι αυτά τα σωματίδια είναι πολύ μικρά μπορεί κάποιος να τα δει με γυμνό μάτι. Όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μπορούν να μπουν μέσω της στοματικής ή ρινικής οδού, μέσα στον πνεύμονα.

«Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα που θα εισέλθει, ο χρόνος που θα εκτεθεί κάποιος και αυτό που έχει σημασία είναι αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η χρήση μάσκας μπορεί να εμποδίσει την εισπνοή των σωματιδίων και την εναπόθεσή τους στους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση άνθρωποι ηλικιωμένοι ή με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορήσουν άσκοπα έξω από το σπίτι τους».

Να βρισκόμαστε σε δροσερά μέρη του σπιτιού, συνέστησε ο κ. Λουκίδης, ενώ σημαντικό είναι το πολύ αυστηρό κλείσιμο των παραθύρων για να μην περνάει μέσα ο αέρας. Χρήση κλιματιστικών μπορεί να γίνει, εφόσον είναι σύγχρονης τεχνολογίας και έχουν συντηρηθεί καλά.

Σχετική σύσταση έχει ανακοινωθεί από τα ξημερώματα και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος