Σπέρνουν το δηλητήριο μέσα στα σχολεία – Γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη μιλούν για τα περιστατικά βίας (video)

Για τα φαινόμενα της αυξανόμενης βίας, εντός και εκτός σχολικών αιθουσών, μίλησαν στην ΕΡΤ γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκαν αλλοδαποί μαθητές στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ευόσμου. Και όπως κατήγγειλαν, οι δράστες, μέσω των επιθέσεων, προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν κάθε τι που τους ενοχλούσε.

Aπό τη βία στα ΕΠΑΛ μέχρι τη δολοφονία του Άλκη

“Από την πρώτη στιγμή είχαμε εντοπίσει τη δράση αυτών των ανθρώπων, των φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία, που σκοπό είχαν να επιτεθούν σε κάποιον που είχε μία διαφορετική άποψη. Το είδαμε και πρόσφατα, με τις επιθέσεις εναντίον στου προσφυγόπουλου, το είδαμε και παλαιότερα με τις επιθέσεις εναντίον μαθητών που είχαν άλλη σεξουαλική προτίμηση. Κάθε τι που τους ενοχλούσε, έπρεπε να του επιτεθούν και να σταματήσουν τη δράση τους”, κατήγγειλε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Κοκονάς επισήμανε ότι “αυτές οι παραβατικές ομάδες κινούνται στον χώρο του ναζισμού, στις νεολαίες της Χρυσής Αυγής, του Κασιδιάρη και σπέρνουν το δηλητήριο μέσα στα σχολεία”. Και όπως τόνισε, “ως γονείς πήραν πολλές πρωτοβουλίες. Μιλήσαμε με τον Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών γιατί εντοπίσαμε ότι αυτοί βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε συνδέσμους. Ζητήσαμε να καταδικάσουν αυτά τα περιστατικά”.

Αυτό που φοβάται ο κάθε γονιός είναι να μην τύχει κάτι ανάλογο με τον Άλκη στο παιδί του

Σχολιάζοντας τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι “θέλουμε να δούμε αν υπάρχει σύνδεση σε αυτές τις ομάδες με τις φασιστικές οργανώσεις. Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες, αυτό που φοβάται ο κάθε γονιός είναι να μην τύχει κάτι ανάλογο στο παιδί του”. Και όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ο Άλκης μέχρι πέρυσι ήταν μαθητής. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Διεκδικούμε σχολεία ανοιχτά για όλους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς βία”.

Από την πλευρά της η Eλένη Μαυροπούλου, Μέλος Δ’ ΕΛΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης δήλωσε πως “η θέση μας ως εκπαιδευτικοί, απέναντι σε τέτοια γεγονότα, είναι πολύ ευάλωτη γιατί βλέπεις και την ανάγκη του λειτουργήματός σου. Στο παιδί πρέπει να δώσεις όλα τα εφόδια για να ανταπεξέλθει σε μία κοινωνία που, πολλές φορές, είναι αντιμέτωπη με το ίδιο”.

Μιλώντας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού δήλωσε πως είναι δεδομένο ότι συνδέονται τα περιστατικά ενδοσχολικής και οπαδικής βίας. “Το υπερηφανεύονται και οι ίδιοι. Έχουν χαρακτηριστικά φασιστικών ομάδων. Δεν είναι απλή οπαδική βία. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και να δώσουν μαζικά το παρόν στην πλατεία του Ευόσμου το Σάββατο, στην αντιρατσιστική κινητοποίηση. Η μόνη απάντηση που θα πρέπει να πάρουν από τη μαζικότητα των δράσεων από γονείς και εκπαιδευτικούς”.

Η εκπαιδευτικός επέκρινε την στάση του υπουργείου Παιδείας που ασχολείται με την αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών την ώρα που στα σχολεία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απειθαρχίας εξαιτίας της δράσης “φασιστικών ομάδων”, όπως τις χαρακτήρισε.

Όσον αφορά για το ποιος ευθύνεται η κ. Μαυροπούλου αναρωτήθηκε αν το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ευθύνη μόνο της οικογένειας και ποια είναι η ευθύνη του Κράτους και των εκπαιδευτικών.

Δείτε επίσης:

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος