Σπάνιες οι αντενδείξεις στον εμβολιασμό μικρών παιδιών – Ακίνδυνα τα μονοκλωνικά για τα έμβρυα (video)

Όσα είπαν στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, απαντώντας και σε ερωτήσεις τηλεθεατών, για τον επικείμενο εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, τη μετάλλαξη Όμικρον, την χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε εγκύους και την πορεία της πανδημίας.

Να σπεύσουμε και να εμβολιάσουμε τα παιδιά μικρής ηλικίας για την πρόληψη αυτής της τόσο σοβαρής λοίμωξης, όπως κάνουμε για τους εφήβους, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ενόψει του ανοίγματος, την ερχόμενη Παρασκευή, της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.

Ερωτηθείσα από τι εξαρτάται η απάντηση ενός παιδιάτρου όταν ο γονέας σπεύσει να αναρωτηθεί αν το παιδί του πρέπει να κάνει το εμβόλιο, η ίδια δήλωσε ότι περισσότεροι γιατροί της ειδικότητας αυτής θα είναι δεκτικοί, δεδομένου ότι έχουν κουλτούρα εμβολιασμών. «Ξέρουν τι θα πει εμβολιασμός. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες να ενημερώσουμε, με εξορμήσεις κλπ. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιάτρων είναι έτοιμη να εμβολιάζει, αν δοθεί η ευκαιρία, και τα μικρότερα παιδιά», τόνισε.

«Οι απόλυτες αντενδείξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, στις μικρές ηλικίες πραγματικά είναι ανύπαρκτες. Θα πρέπει δηλαδή το παιδί να έχει κάνει μια αναφυλακτική αντίδραση σε συστατικό του εμβολίου, που είναι απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο» είπε συγκεκριμένα.

Απαντώντας σε απορία τηλεθεάτριας, στο γιατί να εμβολιαστεί ένα παιδί δεδομένου ότι σε μικρή ηλικία δεν συναντώνται βαριές νοσήσεις, επισήμανε: «Δεν έχουμε βαριές νοσήσεις έχουμε όμως από τις αρχές του έτους νοσηλεύσει πάνω από 1.600 παιδιά ανά τη χώρα. Το 1% των κρουσμάτων νοσηλεύεται. Κάποια μπαίνουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

«Από του εφήβους που νοσηλεύσαμε, εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι ήταν αυτοί που έκαναν πνευμονία. Πρόκειται για μείζονα παράγοντα κινδύνου», είπε ακόμα η ίδια, ενω αναφερθείσα στην χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε εγκύους, σημείωσε: «Δεν έχουν δείξει αν έχουν κάποιο κίνδυνο για το μωρό. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε:

«Στην κοινότητα όλοι μιλούν για το περιβάλλον της αλλά κανένας δεν παίρνει θέση για το πόσο επικίνδυνη είναι ή για το αν κάνει μεγάλη νόσο, όλοι μιλούν με υποθέσεις. Επειδή στην ιατρική μιλάμε με αποδείξεις πρέπει να περιμένουμε μελέτες που θα αφορούν μεγάλο πληθυσμό. Σίγουρα θα έχουμε πληροφορία πρώτα από την Αφρική».

«Σίγουρα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτά θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό», πρόσθεσε ακόμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον συνδυασμό εμβολίων, ο ίδιος σημείωσε ότι το λεγόμενο «mix and match» φάνηκε σε μελέτες αρκετά αποτελεσματικό. «Να επικεντρώνει κανείς τώρα στο να κάνει την τρίτη δόση, ανεξάρτητα από το σε ποια εταιρεία ανήκει το εμβόλιο».

Αναφερόμενος στις έγκυες γυναίκες, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι οι είναι μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και οι οποίες μπορούν να πάρουν μονοκλωνικά στην Ελλάδα για να αποτραπεί η σοβαρή μόλυνση.

Εν μέσω της συζήτησης με τους επιστήμονες, προβλήθηκε και γκάλοπ της εκπομπής, στο οποίο γονείς απαντούν για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ενώ τόσο η κ. Τσολιά όσο και ο κ. Λουκίδης απάντησαν σε ερωτήσεις τηλεθεατών που τους μετέφεραν οι παρουσιαστές της εκπομπής (*βλ. βίντεο παραπάνω).

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος