Σπάνιες γαίες: Η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη – «Κιβωτός» επιστημονικής έρευνας ενός αιώνα το εθνικό γεωλογικό μουσείο

«Η Ελλάδα θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη στα επόμενα 2 με 3 χρόνια» επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, ενώ συνεχίζεται η εξαιρετικά σημαντική συγκέντρωση γνώσης για τα ορυκτά κοιτάσματα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που βοηθούν στην ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας.

Το εν λόγω μουσείο αποτελεί μια «κιβωτό» επιστημονικής έρευνας 100 ετών.

Βασικός φορέας της «συλλογής» αυτής της γνώσης, είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών, η οποία έχει βασική αποστολη της τον εντοπισμό ορυκτών.

Ανάμεσά τους το γάλλιο, που ως παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου, σήμερα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και το αναζητά απεγνωσμένα η παγκόσμια βιομηχανία για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων, της διαστημικής τεχνολογίας της αμυντικής βιομηχανίας.

Το γάλλιο

Γάλλιο εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα ενω αντιμόνιο που επίσης χρησιμοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, εντοπίζεται στη Χίο, στο Καλλυντήρι της Ροδόπης στο Λαχανά Θεσσαλονίκης όπου ήδη εκτελούνται έρευνες και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης τους, ενώ στα Κιμμέρια της Ξάνθης και στους Μολάους βρέθηκε Γερμάνιο και στη Σάμο ενδείξεις για ύπαρξη λιθίου.

«Η πατρίδα μας είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες, υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων, σε πολλά έχει πρωτιά η Ελλάδα ειδικά στα βιομηχανικά ορυκτά» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Κωνσταντίνος Σάλτας.

Το πεδίο μελέτης του ΕΑΓΜΕ είναι πολύ ευρύ και περιλαμβάνει εκτός των ορυκτών, τον εντοπισμό γεωθερμικών πεδίων και τη μελέτη υπόγειων υδάτων.

«Όλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία, όλη αυτή η βιβλιοθήκη πλέον έχει ψηφιοποιηθεί – είναι πλέον προσβάσιμα γρήγορα και με μηδενικό κόστος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο στην πολιτεία όσο και στους επενδυτές να έχουν την πρωτογενή πληροφορία» επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσης Γκούτης.

Σημειώνεται πως πάνω από 10.000 μελέτες με όλα τα ερευνητικά δεδομένα μετά την ψηφιοποίηση τους είναι ελεύθερα προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ.

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος