Σπ. Λιβανός: Η κλιματική κρίση χτυπάει πρώτα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους – Τι δήλωσε για τις τιμές των προϊόντων (video)

Ο Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Ελπίδα στις αγροτικές καλλιέργειες, το πώς μπορούν να αποζημιωθούν και το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος σε αγρότες και ΤΟΕΒ.

“Είμασταν χθες στον Μαραθώνα, που είναι ο κήπος της Αττικής, όπου υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στα οπωροκηπευτικά τους και στα λουλούδια που παράγουν εκεί. Νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν σε αυτή τη δουλειά. Κάναμε μία συνάντηση με όλους και βρήκαμε έναν τρόπο επίλυσης των προβλημάτων τους. Όσοι εξ αυτών είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα μπουν με τις κανονικές διαδικασίες για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Όσοι δεν είναι προσπαθούμε να βρούμε ένα καθεστώς το οποίο θα εγκρίνει η ΕΕ για να τους στηρίξουμε”, δήλωσε ο κ. Λιβανός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας θα δοθούν άμεσα και θα γίνει επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

“Το απόγευμα θα μεταβώ στη Λακωνία όπου υπάρχουν προβλήματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα φρούτα από τον παγετό. Οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν πάρει εντολή και βρίσκονται στα χωράφια. Δουλεύουμε σκληρά για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς και τους αγρότες” είπε ο κ. Λιβανός.

Οι τιμές δεν ανεβαίνουν εξαιτίας των παραγωγών

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επισήμανε ότι “είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Η κλιματική κρίση χτυπάει πρώτα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, oι οποίοι εκτίθενται πάρα πολύ μέσα στα καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους στηρίξουμε”.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο κ. Λιβανός τόνισε ότι οι τιμές που βλέπουμε να ανεβαίνουν στα οπωροκηπευτικά δεν οφείλονται στους καλλιεργητές, αλλά στους μεσάζοντες.

“Οι παραγωγοί δεν πουλάνε πιο ακριβά και γι’ αυτό ανεβαίνουν οι τιμές στα ράφια. Δυστυχώς οι αγρότες δέχονται και την πίεση από κάτω, στο κόστος της παραγωγής και της ενέργειας και δέχονται την πίεση από πάνω, από τις εμπορικές εταιρείες που προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος που πουλάνε οι παραγωγοί. Βρίσκονται σε δεινή θέση και γι’ αυτό προσπαθούμε να τους βοηθάμε με κάθε τρόπο”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε σε συνεννόηση με τα σούπερ μάρκετ, κατά κύριο λόγο, για να συγκρατήσουμε τις τιμές.

Και όπως τόνισε “για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε θετικό ισοζύγιο στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα. Η παραγωγή μας πάει καλά και εξάγουμε περισσότερο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς δεν είχαμε το πρόβλημα της μετακύλισης του κόστους παραγωγής στα προϊόντα λόγω των καιρικών φαινομένων. Αυτό ανοίξει και μία καινούργια συζήτηση ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών”.

Πονοκέφαλος στους αρδευτικούς οργανισμούς από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και αγρότης από τη Θεσσαλία ο οποίος αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής και ενέργειας.

Ο Νίκος Μητσογιάννης, μέλος του ΤΟΕΒ Λάρισας μίλησε στην ΕΡΤ για το αυξημένο κόστος λειτουργίας της παροχής νερού στους καλλιεργητές της περιοχές.

“Μόνο σε έναν λογαριασμό και για μία παροχή, η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει τις 19.500 ευρώ όταν την ίδια περίοδο, πέρυσι, ήταν 6.500 ευρώ. Κάνοντας τους υπολογισμούς μας για τους λογαριασμούς ρεύματος για όλες τις παροχές υπολογίσαμε ότι το κόστος θα εκτιναχθεί από τα 800.000 ευρώ πέρυσι στο 1.800.000 ευρώ φέτος. Αυτό σημαίνει ότι το αυξημένο κόστος θα το μετακυλήσουμε στον αγρότη. Χρειάζεται μία πολιτική βούληση. Πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα προσαρμογής για τους αγρότες. Δεν ξέρω γιατί ακόμη δεν έχει γίνει αυτό από τα αρμόδια υπουργεία”.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσογιάννης έχουν ζητήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις υπέρ των αγροτών.

Για το θέμα απάντησε ο κ. Λιβανός επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και τον κ. Σκρέκα πέρασαν την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον τελευταίο μήνα. Αυτό είναι μία λύση που μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα και τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σκρέκας έχει κάνει αίτημα προς την ΕΕ για να καλυφθεί αυτό το ποσό και να μην θεωρηθεί ότι είναι κρατική επιχορήγηση”.

Τόνισε, μάλιστα, ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και γίνονται συζητήσεις για να υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης ανάλογο με αυτό της πανδημίας. “Προσπαθούμε να μειώσουμε το βάρος από τους παραγωγούς με καθημερινές παρεμβάσεις προς τη ΔΕΗ. Είναι ένα δύσκολο ψηφιδωτό. Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε”.

Ο κ. Λιβανός κάλεσε τους αγρότες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις να προσέλθουν σε διάλογο λέγοντας ότι οι πόρτες στο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτές.

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος