Σοκάρει βίντεο με ακροδεξιά βία στα επεισόδια στο Μετρό στο Μοναστηράκι – Έριξαν βενζίνη σε συρμό και φώναζαν «κάψτε τους»

Νύχτα βίας και άγριων συμπλοκών στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών νεοναζί μετά το τέλος των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων. Οι συγκρούσεις έγιναν στο Νέο Ηράκλειο, την Πλατεία Βικτωρίας και το Μοναστηράκι όπου ακροδεξιός σύμφωνα με την αστυνομία  άδειασε μπιτόνι με βενζίνη μέσα σε συρμό γεμάτο κόσμοΤα επεισόδια και οι συμπλοκές ήταν εκτεταμένες με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και να προχωρά σε προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς που κατέγραψαν οι κάμερες

Νωρίτερα, ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 14 συλληφθέντες από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ανάμεσα τους βρίσκονται τόσο αντιεξουσιαστές, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Βικτωρίας, όσο και τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας, η οποία προκάλεσε τα βίαια επεισόδια στο σταθμό του ηλεκτρικού του σταθμού του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι. Η μεταγωγή των συλληφθέντων έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Τα πράγματα μέχρι στιγμής είναι ήσυχα, ωστόσο υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία και φυσικά περισσότερα από 150 μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία περιφρουρούν τη συγκέντρωση.

Συνολικά σε 60 προσαγωγές και 14 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, για τα επεισόδια. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, είναι 11 Έλληνες, τρεις αλλοδαποί, ανάμεσα τους και ένας υπήκοος Γερμανίας. Επίσης, ανάμεσα σε συλληφθέντες είναι ένας 29χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι, γνώριμος των αρχών.

Σε ένα βίντεο που δείχνει τις συγκρούσεις μέσα στον συρμό του μετρό στο Μοναστηράκι ανάμεσα σε ακροδεξιούς και ομάδες αντιεξουσιαστών. Φαίνεται ο συγκεκριμένος συλληφθείς να είναι το άτομο το οποίο κρατάει ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, πιθανότατα βενζίνη. Απεικονίζεται στο βίντεο να το ρίχνει μέσα στο συρμό και πάνω στα άτομα με τα οποία συγκρούονταν, την ίδια ώρα που άλλα άτομα φωνάζουν «κάψτε τους».

Λίγο νωρίτερα ομάδα ατόμων με κράνη μπήκε σε βαγόνια του ηλεκτρικού, με λοστούς και ξύλα απειλώντας και προπηλακίζοντας τους επιβάτες.

Είχαν προηγηθεί των επεισοδίων συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις και εξαιτίας αυτών ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα πρόληψης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών.

Κάμερα κατέγραψε τις συμπλοκές, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ οπτικό υλικό δείχνει αστυνομικούς της ομάδας Δράση να χτυπούν ακινητοποιημένο άνδρα αφού τον είχαν συλλάβει για συμμετοχή στα επεισόδια στην πλατεία Βικτωρίας, κι ενώ είναι πεσμένος και ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Την παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε το βίντεο. «Θέλω να επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι η ΕΛΑΣ οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες, γι αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση του περιστατικού καταρχάς και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση» ανέφερε.

Τα επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία,  ξέσπασαν όταν άτομα έφυγαν από την αντιφασιστική πορεία στα Πευκάκια, έφτασαν με τρένο στην πλατεία Βικτωρίας και επιτέθηκαν σε δυνάμεις της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ Κώστας Στάμου, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος