Σκότωσαν τη διάσημη φώκια – μασκότ της Αλοννήσου, κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη

Δολοφονημένος, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια – μασκότ της Αλοννήσου, ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός από μικρούς και μεγάλους για την κοινωνικότητά του. Ενώ, στην περιοχή ήδη έχει γίνει κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη.

Όπως αναφέρει η Οργάνωση MoM: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακεία δεν έχει όρια. H νεαρή αρσενική φώκια «Κωστής» (μασκώτ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι».

Και συνεχίζει: «Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή».

Η Οργάνωση υπογραμμίζει ότι αυτός που προέβη στην αποτρόπαια πράξη προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.

Σκότωσαν τη διάσημη φώκια – μασκότ της Αλοννήσου, κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη

Και επισημαίνει: «Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε:

Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.

Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές».

H MOm προχωράει από την πλευρά της σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου.

Ανακοίνωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων καταδικάζει απερίφραστα το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα εντός της προστατευόμενης περιοχής ευθύνης του. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι το Σαββάτου 24/07/2021 εντοπίσθηκε πτώμα νεαρής αρσενικής μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι της Αλοννήσου.

Το ζώο έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα). Πρόκειται για τη γνωστή φώκια με τη διακριτική ονομασία “Κωστής” και έφερε το σχετικό καρτελάκι στη ουρά του. Ο “Κωστής” ήταν ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός με τους ανθρώπους και ποτέ δεν είχε παρουσιάσει επιθετική ή άλλη προβληματική συμπεριφορά. Η άτυχη φώκια μεταφέρθηκε με το σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης MOm στο λιμάνι της Αλοννήσου όπου φορτώθηκε στο όχημα του Φορέα Διαχείρισης για να ταφεί στη συνέχεια σε χώρο που διαμορφώθηκε ανάλογα. Παράλληλα ελήφθησαν τα απαραίτητα δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παρουσιάζει στοιχεία αύξησης, απώλειες νεαρών ατόμων που δεν έχουν ωριμάσει αναπαραγωγικά αποτελούν σημαντικές απώλειες όσο αφορά το επίπεδο της κατάστασης διατήρησης του είδους. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη εντός της προστατευόμενης περιοχής του Θαλασσίου Πάρκου. Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης θα καταθέσει άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου στις λιμενικές αρχές.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης
Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.

Στέφανος Παρασκευόπουλος
Καθηγητής, Αντιπρύτανης Π.Θ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ – Photo Credits: E. Tounta/Mom

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος