ertnews.gr

Σκληρή κριτική των κομμάτων για τα self test και το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για παιδιά

08/01 14:59
Σκληρή κριτική των κομμάτων για τα self test και το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για παιδιά

Στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν η διάθεση των self test καθώς και η δημιουργία Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου Παιδιών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ζητά «να ανακληθεί άμεσα η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης».

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης λόγω μετατροπής του σε εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και φαίνεται να επιβεβαιώνει η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, είναι εγκληματική.

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ένα από τα τρία, μόνο, δημόσια νοσοκομεία παίδων, εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό παιδιών όχι μόνο από την Αττική αλλά και από γειτονικούς νομούς, ενώ εδώ και έναν χρόνο συμμετέχει ενεργά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα (παιδιών και ενηλίκων) με τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο και ένα στο Σισμανόγλειο, με ταυτόχρονη απρόσκοπτη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, της κλινικής COVID -19 και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Ποιος ο λόγος μετατροπής του Νοσοκομείου αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο με αναστολή λειτουργίας του; Μετατροπή της τριτοβάθμιας σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να σκεφτεί εν μέσω πανδημίας, με άνοιγμα των σχολείων και με τις υπερπλήρεις σχολικές αίθουσες των 25 μαθητών να μετατρέπονται σε υγειονομική βόμβα, ενώ το απαράδεκτο μέτρο του 50%+1 διατηρείται σε ισχύ, όταν η μετάλλαξη «Ο» επελαύνει σε μικρούς και μεγάλους».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία την Δευτέρα άσκησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος σε δηλώσεις τους στους τ/σ Mega και Atlas TV, ενώ επισήμανε ότι «όπως έχουν τονίσει ειδικοί -όπως ο κ. Καπραβέλος- η διασπορά στα σχολεία σχετίζεται άμεσα με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα».

«Τα σχολεία δεν είναι parking για τα παιδιά, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και προσέθεσε: «Το πρωτόκολλο του 50%+1 ήταν κυβερνητική απόφαση, δεν ήταν εισήγηση των επιστημόνων, όπως έχουν δηλώσει μέλη της επιτροπής… Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, ένα πρωτόκολλο που δίνει πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα και η κυβέρνηση συνεχίζει να το εφαρμόζει σε μια περίοδο που η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται».

Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «τα τμήματα πρέπει να κλείνουν στο πρώτο κρούσμα και να γίνεται δωρεάν τεστ στους μαθητές για να ξανανοίξουν, αυτό είναι ο ευρωπαϊκός κανόνας». Σημείωσε ότι «προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών για μία εβδομάδα καθώς επίσης ότι πρέπει επίσης γενικά να υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ».

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι: «Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα διαπιστώνεται έλλειψη των απαραίτητων δωρεάν self test σε πολλά φαρμακεία της χώρας, όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η απουσία προγραμματισμού για την διάθεση του αναγκαίου αποθέματος και η εκ νέου ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, δείχνει για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα και τα διαχειριστικά κενά της δήθεν “επιτελικής” διακυβέρνησης της ΝΔ».

«Τα σχολεία ανοίγουν και η κυβέρνηση κλείνει το Παίδων Πεντέλης»

Σχετικά με τη δημιουργία του εμβολιαστικού κέντρου για παιδιά ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς σημειώνει: «Χωρίς λογική και χωρίς καμία διαβούλευση, η κυβέρνηση μόλις λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, αποφάσισε να κλείσει το ένα από τα τρία παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το Παίδων Πεντέλης και να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά.

Η κίνησή της αυτή, δείχνει για άλλη μία φορά το πόσο πρόχειρα και αποσπασματικά λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις εν καιρώ πανδημίας και πόσο απροετοίμαστη παρουσιάζεται για το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.

Αφήνει υγειονομικά ακάλυπτη μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και ζητά να γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ σε όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις. Η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα: «Το χάος με τα self test, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version