Σκέψεις για κλειστούς χώρους εστίασης μόνο για εμβολιασμένους

Με τους μεγάλους χώρους των κέντρων διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ να εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού πέφτουν στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται οι εσωτερικοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση να λειτουργήσουν από την 15η Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων ενοχοποιούνται τα κορονοπάρτι όπως αυτό στη Σκιάθο τα οποία έχουν οδηγήσει και σε σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων στα 27 έτη. Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες και από μπαρ του νησιού αλλά και από κατάστρωμα πλοίου. Δεν υπάρχουν μάσκες ούτε για δείγμα και ο ένας πάνω στον άλλο, νέοι χορεύουν και διασκεδάζουν.

Οι ίδιες εικόνες συνωστισμού καταγράφονται και στα ερασιτεχνικά βίντεο που ανέβασαν όσοι διασκέδασαν μέχρι πρωίας σε παραλιακά κέντρα της Γλύφας στην Εύβοια.

Μετά τα εκατοντάδες κρούσματα από χώρους διασκέδασης στη Γλυφάδα και τον Άλιμο αποφασίστηκε τα μπαρ από αύριο να λειτουργούν μόνο με καθήμενους και να μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις από από την 1η παράβαση. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ μπαρ, θα ανοίξουν του εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους για εμβολιασμένους και μη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θα δηλώσουν τους Covid free χώρους.

«Εφόσον δεν μπορεί να ακολουθήσει τα μέτρα κανένα πρόβλημα, θα πάει στην πλατφόρμα που θα ανοίξουμε την άλλη εβδομάδα να κάνει δήλωση ότι θέλει το κατάστημα του να λειτουργήσει με μικτό τρόπο»  ανέφερε ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι των συζητήσεων όπως και οι περιορισμών στις χερσαίες μετακινήσεις.

«Αυτό είναι μια εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Αξιολογείται είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις χερσαίες μεταφορές ειδικά στις οδικές μεταφορές με ΙΧ γιατί αυτό θα σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

«Ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το θέμα της μάσκας.

«Έχουμε μεγάλη αύξηση στην θετικότητα θερμή παράκληση να τηρούνται τα μέτρα προστασίας» τόνισε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Η αύξηση των κρουσμάτων θορύβησε πολλούς που έσπευσαν για rapid test από συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Εμείς  θα κάνουμε αδιάκοπα ελέγχους, τα προβλήματα δεν είναι πίσω μας, δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Στη μάχη των ελέγχων μπαίνουν ακόμη και τα social media. Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται και με βάση οπτικό υλικό που θα έχει αναρτηθεί στα social media όπως φωτογραφίες ή βίντεο.

Δύσκολη η εξίσωση των μέτρων

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ότι πρόκειται για μια ακόμα δύσκολη εξίσωση με την κυβέρνηση να αναζητά την αποτελεσματικότερη εκδοχή των όποιων νέων μέτρων θέσει σε εφαρμογή. Την έκταση και το είδος των μέτρων θα κρίνει η πίεση στο ΕΣΥ και η πορεία των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή τα επίπεδα πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ελεγχόμενα. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού στους μεγάλους χώρους. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν τα όποια μέτρα και κανόνες τεθούν σε εφαρμογή να αποδώσουν θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να δούμε το αποτύπωμά τους.

Όποιες ανακοινώσεις γίνουν θα είναι πριν από τις 15 Ιουλίου. Για τις χερσαίες μετακινήσεις φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία και δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να εφαρμοστεί το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται για τη μετάβαση σε νησιωτικούς προορισμούς. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, η σύσταση για τις μάσκες θα γίνει αυστηρότερη.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος