Συζήτηση στη Βουλή – Π. Καμμένος: Ανάγκη μέτρων για αποκατάσταση της αξιοπιστίας στους θεσμούς (vid)

Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και προσέλκυση επενδύσεων με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα με τις ομιλίες υπουργών και βουλευτών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες προανήγγειλε σκληρή μάχη της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας και τη λειτουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής του μέτρου του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ως τα μέσα του Νοέμβρη ώστε να βρεθούν ισοδύναμα.

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης θεσμικών μέτρων εντός της τρέχουσας τετραετίας, όπως η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στους θεσμούς.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή κυβέρνηση και η χώρα ενισχύει τη θέση της στις σημερινές κοσμογονικές αλλαγές και στην γεωστρατηγική και γεωπολιτική που βιώνουμε. Οι ΑΝΕΛ, όπως είπε, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που άλλαξε την μεταπολίτευση.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι «ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη τους κακούς συμβουλάτορες του παρελθόντος. Κλείνει την πόρτα στο χρεοκοπημένο παρελθόν, δίνοντάς μας την εντολή να τελειώνουμε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη φθορά».

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για άβουλη κυβέρνηση και καταστροφική πολιτική. «Η παράταξή μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει την Ελλάδα απροστάτευτη, να αποθηκευτεί το μέλλον του ελληνικού λαού. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, θα ασκήσουμε δόκιμη κριτική χωρίς λαϊκισμούς. Τα ψέματα τελείωσαν. Δεν θα έχετε ούτε μία μέρα περίοδο χάριτος» είπε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ανέφερε πως τώρα αρχίζει το «δεύτερο ημίχρονο» της άφρωνος πολιτικής Τσίπρα με τους εφαρμοστικούς νόμους και τα μέτρα που οδήγησε το τρίτο «αχρείαστο Μνημόνιο». «Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, αλλά αν νομίζετε ότι υπάρχουν πολιτικά μαξιλάρια κάνετε λάθος. Να προχωρήσετε μόνοι σας» είπε ο κ. Λοβέρδος καταλήγοντας πως η Δημοκρατική Συμπεράταξη δεν θα παράσχει την εμπιστοσύνη της.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος της αντιλαϊκής επίθεσης, ποιος είναι ο χαρακτήρας της επίθεσης αυτής, και τόνισε ότι στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων ενώ δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση.

Ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, στην αναθεώρηση Συντάγματος, στα μέτρα για την ανάπτυξη κι όχι στην εξυπηρέτηση των συντεχνιακών συμφερόντων.

Κατηγορίες προς την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν παρέχει στην κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της, εξαπέλυσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, διερωτώμενος αν θέλει και πάλι εκλογές ή αν επιθυμεί την χρεοκοπία της χώρας. Είπε πως μιλούν τώρα για το χειρότερο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν το Μνημόνιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ύψους 62 δισ., όταν είχαν συμφωνήσει σε 15,5 δισ. πλεονάσματα σε δύο χρόνια και 8,5 δισ. μέτρα για δύο χρόνια και επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μειώσει τα μέτρα κατά 6,3 δισ.
Ο Γιάννης Λαγός, από τη Χρυσή Αυγή, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «τρέχει στο Λευκό Οίκο για να περάσει τα μέτρα του Μνημονίου σε βάρος του λαού μας», είπε πως το κόμμα του θα υπερασπιστεί τα δίκαια του λαού με οποιοδήποτε κόστος.

Κατά την πρώτη του ομιλία του από την Ολομέλεια, ως ο εισηγητής του νεοεισερχόμενου στη Βουλή κόμματος της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να ασκήσει στείρα αντιπολίτευση, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επιδεικνύοντας γενναιότητα, κάτι που -όπως εκτίμησε- είναι δύσκολο, αφού καλείται η ίδια να πιστέψει αυτά που υπέγραψε και τώρα καλείται να επιβάλλει.

O υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι η πρόσφατη νομοθεσία για την αποσυμφόρηση των φυλακών καινοτόμησε μόνο όσον αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στα νομοθετήματα που θα προωθηθούν, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι θα προχωρήσουν ουσιαστικές και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή αλλά και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη με εξορθολογισμό των τελών και παράβολων ώστε να διευκολύνονται οι αδύνατοι. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός είπε πως θα ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων».

Προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, στο άμεσο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Παύλος Πολάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης προανήγγειλε την πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία στο τέλος του χρόνου, μεταξύ αυτών 600 θέσεων γιατρών, την ολοκλήρωση εντός των ημερών της πρόσληψης 500 επικουρικών γιατρών καθώς και την προώθηση πολιτικής λύσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, του θέματος των επικουρικών γιατρών και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συμπληρώνουν δύο χρόνια θητείας στο σύστημα. Επίσης, ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποδώσει ο Οργανισμός στο σύστημα τα οφειλόμενα ποσά και δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή 1,2 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της εξοικονόμησης πόρων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος