Κοινή ήταν η διαπίστωση του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο θέμα, για το οποίο η Ευρώπη καλείται να δώσει λύσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του ότι οι αποφάσεις που υπογράφονται θα πρέπει και να υλοποιούνται.
Το προσφυγικό ήταν το κορυφαίο θέμα της ατζέντας των συνομιλιών στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το ίδιο θέμα θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες, καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη την ερχόμενη Τρίτη.
Ειδικά για το θέμα των παραβιάσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές στο ζήτημα αυτό, εκφράζοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις, και επεσήμανε ότι σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την πολιτική από την ανθρωπιστική πλευρά.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται για τον λόγο αυτό και για τα προβλήματα στο Αιγαίο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, αλλά πιστεύει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Στο θέμα του προσφυγικού και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στις συναντήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.
Ρεπορτάζ: Κ. Φρύσσα
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Φωτό: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος