Συνεχείς προσπάθειες στήριξης των προσφύγων (vid)

Καλύτερη είναι η εικόνα στα ελληνικά νησιά, καθώς η προώθηση των προσφυγων στον Πειραιά, γίνεται με ταχύτερες διαδικασίες. Ωστόσο στην Κω, υπάρχει πρόβλημα με την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς εκατοντάδες κοντέινερ παραμένουν στον Πειραιά, επειδή δεν έχει βρεθεί η περιοχή, που θα τοποθετηθούν. Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει στην Ειδομένη, όπου λειτουργεί οργανωμένος χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που σταθμεύουν εκεί προσωρινά, έως ότου περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια.

Στην Ειδομένη, φθάνουν καθημερινά 6000 πρόσφυγες. Σε πέντε μεγάλες σκηνές που έχουν στηθεί από τον ΟΗΕ, τους Γιατρούς του Κόσμου, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και εθελοντικές οργανώσεις, ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας, βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, στους οποίους παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη, ενώ έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, νερό, wifi, skype και 60 χημικές τουαλέτες.

Μέσα στο χώρο, μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα λεωφορεία, τα οποία αφήνουν τους επιβάτες δίπλα στις σκηνές. Η ροή προς τα σύνορα έχει ομαλοποιηθεί καθώς ανά 15 λεπτά, προωθούνται προς τα Σκόπια, ομάδες των 50 ανθρώπων.

Στη Μυτιλήνη, από χθες καταγράφηκε μικρότερος αριθμός εισροής προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες. Δεκαπέντε βάρκες έφτασαν στις βόρειες ακτές του νησιού, μεταφέροντας 700 ανθρώπους συνολικά, μέχρι νωρίς το απόγευμα. Την ίδια ώρα, κάτοικοι των χωριών Κλειού, Κάπης και Πελόπης, διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στην περιοχή τους.

Στην Κω, βρίσκονται λιγότεροι από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, όμως, τουλάχιστον 300 είναι στους δρόμους. Το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας κέντρου υποδοχής στο νησί, επεσήμανε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος. «Ανάμεσα στο τίποτα και στο κάτι δεν υπάρχει επιλογή. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τίποτα και πρέπει να υπάρξει κάτι. Το που θα υπάρξει δεν είναι δικό μας θέμα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου υποδειχθεί κάτι» είπε.

Στο μεταξύ, στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί εδώ και αρκετό καιρό 300 προκάτ κατοικίες, που έχουν παραλειφθεί από την Πολωνία και προορίζονται για την στέγαση προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Κω, περιμένουν όμως το πράσινο φως από την δημοτική αρχή.

Ο κ. Τσαρμπόπουλος εξέφρασε φόβο ότι η κακοκαιρία θα αυξήσει τα ναυάγια. «Δεν θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν ειδικά όταν υπάρχει ελπίδα του να βρουν ένα καταφύγιο στον προορισμό τους που λέγεται κεντρική και βόρεια Ευρώπη» επισήμανε.

Με πρωτοβουλία της ομάδας Αλληλεγγύης, Κόων εθελοντών, 200 πρόσφυγες μεταφέρονται ήδη σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ δημοτική αρχή και Πολιτική Προστασία εξετάζουν χώρους ικανούς να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι προκειμένου να προστατευθούν από την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού.

Τέλος, μέχρι και αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 7 αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Καλολίμνου. Συμμετέχουν ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπετρο της Φρόντεξ, πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης και 2 πλωτά του Λιμενικού.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος