Το ζήτημα της μετανάστευσης υπό το πρίσμα της ενίσχυσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα απασχολήσει τους υπουργούς Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προσέρχονται για τη Σύνοδο. Σε Συμβούλιο που προηγήθηκε, οι υπουργοί Δικαιοσύνης συζήτησαν θέματα δικαστικής συνεργασίας και καταπολέμησης της ξενοφοβίας.
Αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής
Οι υπουργοί Εσωτερικών θα προβούν σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης και θα θέσουν τις προτεραιότητες για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και την αποτελεσματική καταγραφή των διακινούμενων ροών.
Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να παρασχεθεί στην Ελλάδα η απαραίτητη υλικοτεχνική βοήθεια, συμφωνήθηκε η συμμετοχή του Frontex από την ερχόμενη εβδομάδα στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να ελέγχεται μεθοδικά η καταγραφή των μεταναστών, και ακόμη υποβλήθηκε αίτημα για την συνδρομή Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (οι λεγόμενες Ομάδες RABIT) του Frontex στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των εσωτερικών συνόρων.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει πως η άφιξη 50.000 ανθρώπων στα ελληνικά νησιά μόνον τον Νοέμβριο, είναι αριθμός «τεράστιας κλίμακας» και πως οι «ομάδες δράσης της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες».
Από την πλευρά του Frontex, σημειώνεται ότι ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνον στο hotspot της Λέσβου, ο Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.
Τον Οκτώβριο, ο Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους.
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε την κρισιμότητα της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό και την τρομοκρατία αναφέροντας πως «o χρόνος τελειώνει και ότι έφτασε η ώρα των αποτελεσμάτων στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας».
Στόχος της συνάντησης είναι να δεσμευθούν τα κράτη μέλη ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα σε ότι αφορά την καταγραφή των στοιχείων των επιβατών στις αερομεταφορές (PNR) με ζητούμενο μια ευρεία συμφωνία για το χρόνο διατήρησης των στοιχείων αυτών σε μια κοινή βάση δεδομένων της EUROPOL, δράσεις για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης τρομοκρατικής απειλής, την άμεση και εύρυθμη λειτουργία των hotspots, τη δέσμευση για άμεση έναρξη της μετεγκατάστασης αιτητών ασύλου από την Ελλάδα και την Ιταλία και τον συντονισμό ευαίσθητων πληροφοριών από την Europol.
Αναφορά στην Ελλάδα έκανε η ΥΠΕΣ της Αυστρίας Γιοχάνα Λάιτνερ, η οποία είπε προσερχόμενη ότι οι χθεσινές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η διατήρηση του χώρου Σένγκεν, και πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνον αν έχουμε εξασφαλίσει τα εξωτερικά μας σύνορα».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΣ Τόμας ντε Μεζιέρ αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι Ευρωπαίοι συνοριακοί φρουροί θα μπορούν να παρεμβαίνουν όταν μια εθνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να τα προασπίσει.
Όπως είπε, αναμένει ότι ο ρόλος της Frontex θα είναι επαυξημένος στις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι Δανοί λένε «όχι» στη δικαστική προσέγγιση για μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην εσωτερική πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοψήφισμα που έγινε χθες. Και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σέβεται απόλυτα την απόφαση, σημειώνοντας πως οι πολίτες της χώρας του «φοβούνται την απώλεια του ελέγχου και της μοίρας τους». Το αποτέλεσμα οδηγεί σε αποκλεισμό της Δανίας από την EUROPOL.
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος
Σχετική είδηση: Ηχηρές διαψεύσεις από Βρυξέλλες και Αθήνα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν (vid)
Πηγή: ΕΡΤ1
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος