ΣΕΜΛΒΕ: Ζητάμε πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα μεταλλεία Φθιώτιδας

Array

Στο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Φθιώτιδα αναφέρεται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Την Τετάρτη 05/10 προστέθηκε ένας ακόμη νεκρός συνάδελφος πατέρας ενός παιδιού, στη μακρά ματωμένη λίστα της εργατικής τάξης η οποία μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Αυτή τη φορά, στη στοά “617’” κάτω από την Βάργιανη, στην περιοχή των Μεταλλείων της Imerys μετά το “51ο χλμ” όπου έχουν θαφτεί στο παρελθόν και άλλοι εργαζόμενοι, αποκολλήθηκε κομμάτι, μέρος των υπερκειμένων και καταπλάκωσε τον συνάδελφο Μηχανικό Ορυκτών πόρων, Κωνσταντίνο Αργύρη, ενώ γλύτωσαν άλλο 2 εργαζόμενοι οι οποίοι βρισκόντουσαν μέσα στη γαλαρία.

Στη συγκεκριμένη στοά, σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων, έχουν παρατηρηθεί και άλλα προβλήματα κατά καιρούς, χωρίς όμως να παίρνονται τα απαραίτητα, επιπρόσθετα, μέτρα αντιστήριξης και παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα έγινε στην κεντρική προσπελαστική στοά βάσης η οποία, θεωρητικά, είναι και η πιο ασφαλής καθώς αποτελεί τον κορμό σύνδεσης με τις υπόλοιπες στοές και τα μέτωπα εξόρυξης.

Εκεί δηλαδή από όπου διέρχεται το σύνολο των εργαζομένων. Στη στοά επίσης, τα αγκύρια ήταν τοποθετημένα εδώ και 50 χρόνια, είχε παρατηρηθεί ότι “ψιχάλιζε” παρόλα αυτά η στοά ούτε είχε σφραγιστεί ούτε είχαν γίνει εργασίες αποκατάστασης και πρόσθετης υποστήριξης.

Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, που συνέβη στον πολύπαθο κλάδο των μεταλλωρύχων, αφού οι εταιρείες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ζωή του εργαζόμενου διότι αποτελούν για αυτούς επιπλέον κόστος. Διότι απόλυτη προτεραιότητα για αυτούς είναι να αυξηθούν τα κέρδη τους και στο βωμό αυτό γινόμαστε κάθε φορά θυσία οι εργαζόμενοι.

Για εμάς είναι σαφές πως η αιτία των εργατικών ατυχημάτων είναι η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση και η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διατηρεί την απουσία ουσιαστικών ελέγχων του κράτους – έλεγχοι οι οποίοι να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς- είναι αυτή που θωρακίζει την εργοδοτική ασυδοσία. Η απαξίωση των τμημάτων Επιθεώρησης Μεταλλείων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αθλιότητας (υπάρχουν 7 επιθεωρητές για όλη την Ελλάδα). Με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται ποτέ έλεγχος στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπου πραγματοποιείται να είναι τελείως τυπικοί χωρίς ουσία και ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Το Συνδικάτο μας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε συνάδελφοι μεταλλωρύχοι αν θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου είναι η οργή και η αγανάκτησή που νιώθουμε όλοι μας για αυτό το εργοδοτικό έγκλημα να γίνει τώρα αγώνας για να είναι ο τελευταίος νεκρός εργάτης που θυσιάζεται για τα κέρδη των εργοδοτών.

Απαιτούμε:

· Την άμεση παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

· Την αναστολή των εργασιών μέχρι την εξακρίβωση των αιτιών (με καταβολή των δεδουλευμένων).

· Την λήψη μέτρων υγείας & ασφαλείας σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ αλλά και τις υποδείξεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους, με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

· Την πλήρη στήριξη και αποκατάσταση της οικογένειας από τις οδυνηρές συνέπειες της απώλειας του αδικοχαμένου συναδέλφου.

· Να στελεχωθούν τα τμήματα Επιθεώρησεις Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.

· Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε Νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική δραστηριότητα ( π.χ. Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα, κλπ).

· Τακτικοί, ουσιαστικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας, που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος