Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση για την υπόθεση παρακολουθήσεων – Προσήλθε μόνο ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Array

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ανεβάζει για ακόμη μια φορά το πολιτικό θερμόμετρο. Συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα, εκ των οποίων προσήλθε μόνο ένα, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην τετράωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μεταφέρθηκε η πολιτική κόντρα για τις παρακολουθήσεις και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση -την πέμπτη κατά σειρά- προς τον Πρωθυπουργό.

«Εδώ και τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και επιμένετε να μην απαντάτε, ως οφείλετε, σε τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις που σας έχω καταθέσει για το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών […] Θα βρείτε το θάρρος να έρθετε στη Βουλή για να διαψεύδετε ότι παρακολουθούσατε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ;», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει μονότονα την ίδια τακτική. Προσπαθεί -παίρνοντας κάθε βδομάδα τη σκυτάλη από τον δημοσιογραφικό του βραχίονα- να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναπαράγοντας ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και επιζητώντας το θέαμα και όχι την ουσία. Να είναι σίγουρος ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και για όλο το διάστημα δράσης των λογισμικών αυτών στην Ελλάδα».

Στην ακρόαση της Επιτροπής το παρών έδωσε μόνο ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος προσήλθε στη Βουλή για δεύτερη φορά.

«Για ακόμα μία φορά έπεσαν στο κενό, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης και ήρθε στην επιτροπή και έδωσε απάντηση σε όλα», σημείωσε ο Κώστας Καραγκούνης.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η Νέα Δημοκρατία που επικαλείται τάχα σκευωρία […] ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της «ομερτά» και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιχειρηματίες Μπίτζιος και Λαβράνος που φέρονται να σχετίζονται με το Predator δεν εμφανίστηκαν στην Επιτροπή. Δήλωσαν διατεθειμένοι να απαντήσουν γραπτώς από το εξωτερικό από όπου και βρίσκονται.

Ο επιχειρηματίας Ντίλιαν -που φέρεται να είναι ιδρυτής της Intellexa- δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν με το «καλημέρα» για τα «διαδικαστικά», με την πλειοψηφία να απορρίπτει τόσο το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ περί βίαιης προσαγωγής των τριών επιχειρηματιών, όσο και το αίτημα για δημόσια μετάδοση της συνεδρίασης.

«Η Κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες […] και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια τη Βουλή», υπογράμμισε ο Χάρης Καστανίδης, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Άλλη μία επιπλέον συνεδρίαση σήμερα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου επιμένουν η πλειοψηφία της όλα στο σκοτάδι, τίποτα στο φως», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕΜανώλης Συντυχάκης.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, με την ακρόαση Δημητριάδη επιβεβαιώθηκε -για ακόμα μία φορά- ότι η κυβέρνηση ουδέποτε προμηθεύτηκε ή έκανε χρήση κακόβουλων λογισμικών.

«Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε ποτέ δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Τόνισε ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα – έως καθόλου – με άλλα πρόσωπα. Ξεκαθάρισε, επίσης, με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη», κατέστησε σαφές η Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης:

«Ο κ. Δημητριάδης ήταν κατηγορηματικός πως γνωρίζει ότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Του εντοπίσθηκε η αντίφαση ότι ενώ δεν γνωρίζει προσωπικό, ονόματα, λειτουργίες πώς είναι τόσο κατηγορηματικός;»

«Τους αλληλοεκβιασμούς και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δυστυχώς τις πληρώνει η πατρίδα και η δημοκρατία», τονίζει η Ελληνική Λύση.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με τη δικαστική έρευνα να είναι σε εξέλιξη, ενώ τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα κακόβουλα λογισμικά και την ΕΥΠ, με ενσωματωμένες τις αλλαγές που προτάθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος