Φωτιά τώρα – Εύβοια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Επιχειρούν ακόμη τα εναέρια μέσα, σε επιφυλακή οι Αρχές για αναζωπυρώσεις

Σαφώς βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της πυρκαγιάς στην Εύβοια μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, σύμφωνα με το ΕΡΤNews και τους ανταποκριτές Γιώργο Κοβό και Ηλία Κούκο που βρέθηκαν στο σημείο.

Αν και η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, οι δυνατοί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Στο μέτωπο επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μηχανήματα του στρατού, της περιφέρειας, του Δήμου, καθώς και πολλοί εθελοντές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «έχουν καταφέρει ουσιαστικά να περιορίσουν τις όποιες μικροεστίες», με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται μέσα σε χαράδρα, όπου η φωτιά τη νύχτα «έφτασε στις αυλές των σπιτιών».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Εστάλη μήνυμα από το 112, ενώ οι κάτοικοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αναστατωμένοι, όπως περιέγραψαν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν επί τόπου.

«Πολύ σημαντικό το έργο στο πεδίο – δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες»

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στο σημείο, ενώ παράλληλα εναέρια μέσα συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, με ελικόπτερα και καναντέρ να επιχειρούν στα σημεία με αναζωπυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Κώστας Νούσης, λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναερία μέσα, ενώ γύρω στις 06:30 είχαν ήδη γίνει δυο ρίψεις νερού στην περιοχή των Τσακαιών όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ακόμη τρία αεροσκάφη, ενίσχυσαν το έργο της κατάσβεσης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Δεν κινδυνεύουν περιοχές στην Εύβοια όπου με το πρώτο φως που ξεκίνησαν και επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, είπε στο ΕΡΤΝews ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκαν «μεγάλες μάχες» και πλέον το μέτωπο περιφρουρείται ανάμεσα στο Μεσοχώρι και τους Τσακαίους.  

«Πάνω από 160 πυροσβέστες, 10 μονάδες δασών κομάντος, όλα τα περιπολικά, όλες οι δυνάμεις και της Στερεάς Ελλάδας αλλά και από της Περιφέρειας είναι επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους της περιοχής Τσακαιών να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να μετακινηθούν στα Νέα Στύρα, ενώ λίγο πριν τις 3:30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι της περιοχής Λιμνιώνας έλαβαν επίσης μήνυμα από το 112. Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους του χωριού Λιμνιώνα να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και, μέσω των Τσακαίων, να κατευθυνθούν προς τα Νέα Στύρα, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Επιχειρούν ακόμη τα εναέρια μέσα, σε επιφυλακή οι Αρχές για αναζωπυρώσεις

Όπως νωρίτερα μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Κώστας Νούσης, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή άλλαζαν συνεχώς την κατάσταση. Η φωτιά στην περιοχή έκαιγε πουρνάρια χαμηλής βλάστησης, αλλά οι ισχυροί άνεμοι έκαναν πάρα πολύ δύσκολη τη δουλειά των πυροσβεστών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην περιοχή υπήρχαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και πολλοί εθελοντές και υδροφόρες, καθώς και μηχανήματα έργου. Επιπλέον, στην περιοχή έχουν σπεύσει και ενισχύσεις από το στρατό, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, δεν υπάρχουν δρόμοι, για να μπορέσουν να μπουν μέσα τα πυροσβεστικά οχήματα για να κατασβήσουν τη φωτιά. Ενισχύσεις πηγαίνουν στην περιοχή από τη Λαμία, από την Πάτρα και από την Τρίπολη. Πεζοπόρα τμήματα σε δυσκολία σημεία, προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παρά το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 που ήχησε νωρίτερα, πολλοί κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις φωτιές.

Μιλώντας στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Καρύστου είπε ότι η πυρκαγιά διασπάστηκε σε 4 μέτωπα τα οποία πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές. Γίνεται προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει το δρόμο και πάει προς τα Νέα Στύρα και τα γύρω χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη μέσα στη νύχτα για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα σπίτια, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται νοτιοδυτικά του χωριού Τσακαίοι, για το οποίο εκδόθηκε μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 έξω από τον οικισμό όπου λόγω και των ισχυρών ανέμων το μέτωπο έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική.

Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό την πορεία του πύρινου μετώπου και συντονίζοντας ενέργειες προστασίας του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, έχουν καταφτάσει ενισχύσεις από το Αλιβέρι, την Κάρυστο και την Χαλκίδα.

Με τις ενισχύσεις από Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, οι δυνάμεις ανέρχονται σε 112 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 32 οχήματα.

Ο Δήμος Καρύστου έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα δημοτικές υποδομές για τη φιλοξενία πολιτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εφόσον απαιτηθεί προσωρινή στέγαση. Η νύχτα προμηνύεται μακρά και δύσκολη.

Μήνυμα «112» για απομάκρυνση προς Στύρα

Μήνυμα «112» εστάλη τους κατοίκους στην Εύβοια προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή Τσακαίοι προς Στύρα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσακαίοι, απομακρυνθείτε προς τα Στύρα για την ασφάλειά σας», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα.

Νωρίτερα, ήχησε το «112» καλώντας τους κατοίκους στην περιοχή Τσακαίοι να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο συνολικά επιχείρησαν 54 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 4ης και 20ης ΕΜΟΔΕ, 16 οχήματα. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν και 14 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τις ενισχύσεις που φτάνουν από Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, οι δυνάμεις θα ανέρχονται σε 112 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 32 οχήματα.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Επιχειρούν ακόμη τα εναέρια μέσα, σε επιφυλακή οι Αρχές για αναζωπυρώσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή και οι γύρω περιοχές σε περίπτωση που η φωτιά επεκταθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος