Σε «ράλι» το πετρέλαιο με σερί ανατιμήσεις – Ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας και την επάρκεια καυσίμων, ενόψει του Χειμώνα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τιμή στην οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Όλο και περισσότερα χρήματα για την ίδια απόσταση καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, προσθέτοντας ακόμα ένα βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται ήδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με αύξηση σχεδόν 10% το τελευταίο δίμηνο καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 1,99, την 1η Αυγούστου στο 1,95 και την 1η Ιουλίου στο 1,86 ευρώ το λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει περίπου 700 χιλιόμετρα το μήνα, θα πρέπει να δώσει περίπου 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιούλιο για την ίδια απόσταση.

Στο Ηράκλειο έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και πιο ψηλά στην περιφέρεια.

Διεθνώς, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί πάνω από 10% μέσα σε έναν μήνα. Βασικές αιτίες γι’ αυτό το νέο ράλι είναι η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι εκτιμήσεις για σημαντικές ελλείψεις έως 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα που σημαίνει και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές μαύρου χρυσού. Επίσης, ανησυχία προκαλεί και η βιβλική καταστροφή στη Λιβύη καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης και παράγει περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.



Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος