Σε “ήρεμα νερά” οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε «ήρεμα νερά» οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το καλό κλίμα που επικράτησε  στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Το  “σπάσιμο του πάγου” στο οποίο αναφέρθηκαν  διπλωματικές πηγές έφερε και την συμφωνία των δύο πλευρών να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις σημαντικές διμερείς διαφορές.

Στη συνάντηση, διάρκειας 50 λεπτών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός ανήρτησε στο twitter φωτογραφία από τη συνάντηση και έγραψε:

«Παρότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, Ελλάδα και Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και η συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος είναι επικερδής για όλους. Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο και να γίνουν βήματα για μια θετική ατζέντα.

Είναι σαφές απο μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσε να προκύψει η δρομολόγηση της επιλύσης των προβλημάτων αναμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο φαίνεται πως έγινε το πρωτο βήμα αποκατάστασης της επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο που δεν υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα και να υπάρξει διάρκεια στην αποκλιμάκωση.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για  την ανάγκη να μην επαναληφθεί η ένταση  του 2020 και να αποφεύγονται προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που δεν είναι  εύκολα διαχειρίσιμες. Παράλληλα διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και ότι έγινε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση ενώ υπογραμμίστηκε πως και η όποια πρόοδος γίνεται βήμα βήμα.

Τα μεγάλα ζητήματα προς επίλυση εξακολουθούν να παραμένουν επισημαίνεται απο τις διπλωματικές πηγές, όπως το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Όμως υπάρχει πλαίσιο διαλόγου που τίθενται οι διαφορές  και είναι  οι διερευνητικές επαφές , τα ΜΟΕ, ο πολιτικός διάλογος.

Αποστολή: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος