Σε πύρινο κλοιό παραμένει ο Έβρος: Η φωτιά καίει τον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς – Διαρκώς ξεπηδούν νέα μέτωπα

Χωρίς τέλος είναι η πύρινη επέλαση στον νομό Έβρου. Η φωτιά δεν λέει να κοπάσει. Οι φλόγες τη νύχτα κύκλωσαν το Σουφλί φτάνοντας στις παρυφές της πόλης, με τον άνεμο να αλλάζει τελικά κατεύθυνση και να σπρώχνει την πυρκαγιά ξανά προς τη Δαδιά, και τον μικρό πυρήνα της, μοναδικό ανέπαφο σημείο που τώρα καίγεται και αυτός. Οι πυροσβέστες, απεγκλώβισαν από τη φωτιά 25 μετανάστες.

Οι φλόγες είχαν τυλίξει το χωριό Δαδιά, από τη βόρεια πλευρά σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων. Οι άνεμοι ευτυχώς απομάκρυναν τις φλόγες από το χωριό. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με στόχο να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές αλλά και κατοικίες.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δημήτρη Σταματάκη, σύσκεψη πραγματοποίησε το Συντονιστικό, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση της πυρκαγιάς.

Για 14η μέρα καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν.

Το βράδυ της Πέμπτης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Σουφλίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Τα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς εκτείνονται στο Δάσος της Δαδιάς και στους οικισμούς Γιαννούλι και Σιδηρώ, οι οποίοι έχουν εκκενωθεί.

Πυροσβέστες, απεγκλώβισαν το πρωί 25 μετανάστες, από την περιοχή, όπου μαινόταν η φωτιά μεταξύ της Δαδιάς και του χωριού Γιαννούλη.

Δεν φτάνει η πρόληψη, πρέπει να γίνουν ανθεκτικά τοπία στις πυρκαγιές, επισημαίνει στην ΕΡΤ ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ενώ συνέχισε: «Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αλλεπάλληλη αύξηση του ρεκόρ μεγέθους μέγιστης πυρκαγιάς. Ιστορικά στην Ελλάδα είχαμε την πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας το 2021 που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και αυτή τη στιγμή έχουμε μια καινούργια πυρκαγιά που δεν έχει σβήσει κιόλας ακόμα και έχει ξεπεράσει τις 800.000 στρέμματα. Από τα 530 πήγαμε στις 800.000. Κάτι δεν κάνουμε καλά».

Περισσότερες από 1.300 αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στις πυρόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, προφυλακίστηκαν οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες» που άρπαξαν και εγκλώβισαν σε αυτοσχέδιο τρέιλερ 13 μετανάστες στον Έβρο.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος