Σε πλήρη λειτουργία ξανά από σήμερα τα σχολεία – Τι ισχύει για τα self test

Στις αίθουσες επιστρέφει από σήμερα στο σύνολό της η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευσης για δια ζώσης διδασκαλία και πάλι έπειτα από τρεις μήνες τηλε-μαθημάτων, ενώ ανοίγουν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Η μάσκα υποχρεωτική και η είσοδος μόνο με τυπωμένη ή χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού self test.

Πρώτη μέρα του ανοίγματος των σχολείων όλων των βαθμίδων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισκέφτηκε σχολεία της Χαλκίδας και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι ξαναγύρισαν «στον φυσικό τους χώρο».
«Μέριμνα του υπουργείου είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά με όρους προστασίας και πρόληψης», δήλωσε η κ. Κεραμέως κατά την επίσκεψή της. Πρόσθεσε πως, χάρη σε δυο εργαλεία -τον εμβολιασμό, που είναι και το σημαντικότερο και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests)- μπορούν αφενός να ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες και αφετέρου να εντοπίζονται πιο νωρίς τυχόν, κυρίως ασυμπτωματικοί, φορείς.

Self-testing – ευπαθείς ομάδες – δια ζώσης εκπαίδευση: 10 απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας

Οπως εχει διευκρινιστεί από το Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση που κάποιο παιδί προσέλθει χωρίς βεβαίωση αρνητικού self test, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στην τάξη, θα παραμείνει σε ειδική αίθουσα και θα ειδοποιηθούν οι γονείς για να το παραλάβουν.

“Για τη διασφάλιση της υγείας κανείς μαθητής δεν μπορεί να μπει χωρίς αρνητική βεβαίωση. Αυτό είναι που κρατά χαμηλά τη διασπορά στα σχολεία. Το πολύ χαμηλό ποσοστό αναστολών τμημάτων στο 1,25% και το 0,8 στο δείκτη διασποράς είναι ενδεικτικό το πόσο λειτουργεί καλά αυτή η διαδικασία” είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας  Α. Κόπτσης και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς από σήμερα έως και την Τετάρτη να προμηθευτούν τα δύο τεστ και να μην τα αφήσουν για την τελευταία στιγμή ή για ημέρες αργίας.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό έχουν υποχρέωση για 2 self test κάθε εβδομάδα, καθε Δευτέρα και Πέμπτη, τα οποία προμηθεύονται με την επιδειξη του ΑΜΚΑ από τα φαρμακεία.

Σε περίπτωση που κάποιοι αντιμετωπίσουν πρόβλημα δεν καταφέρουν να τα προμηθευτούν υπενθύμισε πως υπάρχουν και σημεία όπου γίνονται δωρεάν έλεγχοι rapid.

Από σήμερα λειτουργούν και τα φροντιστήρια για τη Γ’ Λυκείου, όπως και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τάξεις στο επίπεδο απόκτησης διπλωμάτων. Η προσέλευση σε αυτά καλύπτεται από τη διενέργεια των self test που γίνονται για τα σχολεία και δεν χρειάζεται κάποια πρόσθετη ενέργεια.

Δείτε Οι ημερομηνίες για την προμήθεια των self test

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό.

Τι προβλέπεται εάν είναι θετικό το τεστ

Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά από σήμερα τα σχολεία – Τι ισχύει για τα self test

Προβλέπεται η εφαρμογή και όλων των προηγούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης, όπως:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία στο Μεσολόγγι συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση λόγω έξαρσης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος