Σε Πειραιά και Σχιστό ο Δ. Κουτσούμπας – Συνάντηση με τον υπ. Ναυτιλίας

Για μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων έκανε λόγο ο γγ του ΚΚΕ από τον Πειραιά, ο οποίος επισκέφτηκε το λιμάνι και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

«Αξιοθαύμαστη η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού»

Όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τη διαχείριση των ροών, μετά και την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ανέλυσε στον κ. Κουτσούμπα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημιουργία άλλων 10 κέντρων προσωρινής φιλοξενίας, στα οποία θα μεταφερθούν σταδιακά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ στελέχη του ΚΚΕ ζήτησαν γι’ αυτό το θέμα μεγαλύτερη διαχείριση από το κράτος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η «κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους εργαζόμενους, το Λιμενικό Σώμα ώστε να έχουν στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ίδιους τους πρόσφυγες, που ουσιαστικά έχουν εκδιωχθεί βάναυσα από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

Ο γγ του ΚΚΕ επεσήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης και περίθαλψης.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα αδιέξοδο που οδηγείται συνολικά η πολιτική της ΕΕ, αλλά και για όλα τα βασικά ζητήματα που από την αρχή το ΚΚΕ είχε θέσει, δηλαδή «ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων, για το γεγονός ότι επιβραβεύεται η τούρκικη πολιτική, η τούρκικη αστική τάξη που εποφθαλμιά στην περιοχή, γκριζάρει το Αιγαίο και συνεχίζει, ουσιαστικά, να στέλνει ανθρώπους πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται και βεβαίως για την παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, το οποίο, στην ουσία, αυτό περιλαμβάνεται στις αποφάσεις και της συνόδους κορυφής όταν, πλέον, μπαίνουν αστερίσκοι για το ποιος θεωρείται πρόσφυγας και από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος και για εγκλωβισμό τέτοιων ανθρώπων στην πατρίδα, αλλά και για μη επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι».

Επίσης, ο γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι σε αυτό το γενικό πλαίσιο, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε κινητοποίηση και οι πολιτικές δυνάμεις, μαζί με τον ελληνικό λαό, να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να παλέψουν, ώστε να εκφραστεί πραγματική ανυπακοή και αντίρρηση στις αποφάσεις της ΕΕ, και ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ανατραπούν πολλά πράγματα, και εδώ στη χώρ, αλλά και ευρύτερα.

Στο Σχιστό, ο κ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για τη λειτουργία του hot spot από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι η επίδειξη ιδιαίτερου σεβασμού στην ιδιαιτερότητα των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Νωρίτερα, στην πύλη Ε2 του λιμανιού, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «και με την εικόνα που βλέπουμε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, επιβεβαιώνεται όλη η ανησυχία και η αντίθεση που είχαμε εκφράσει για τις απαράδεκτες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας».

«Είναι αξιοθαύμαστη η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, σήμερα που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ