Σε «κλοιό» κορονοϊού – Αυξάνονται τα κρούσματα και τα θύματα (video)

Στο μέτωπο της πανδημίας, έξαρση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ για πρώτη φορά από τις αρχές του φθινοπώρου οι νέοι θάνατοι -σε μόλις ένα 24ωρο- έφθασαν τους 63. Υπό τον φόβο νέων εστιών υπερμετάδοσης, αποφασίστηκε η ματαίωση παρελάσεων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Συνεχίζεται η επέλαση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να αυξάνονται διαρκώς. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σήμερα καταγάφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μετά το καλοκαίρι.

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως: «Βρισκόμαστε σε φάση ανόδου. Το όπλο είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα θα γίνουν περίπου 40 κηδείες συνανθρώπων μας που πεθάναν από κορονοϊό, κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Πρώτα από όλα η ζωή».

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3. 651 νέα κρούσματα, 387 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 63 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους και αυξάνονται οι νέες μολύνσεις σε παιδιά και εφήβους. Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 6. 000 άτομα ηλικίας 4-18 νόσησαν από κορονοϊό, αποτελούν το 27% των κρουσμάτων. Πλέον, ολόκληρες οικογένειες νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο «κόκκινο» μπήκαν πέντε νέες περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας: η Ζάκυνθος, η Αχαΐα, η Αρκαδία, τα Ιωάννινα και η Μεσσηνία.

Ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής Β΄ ΜΕΘ,«Παπανικολάου», τονίζει πως: «Το νοσοκομείο γονατίζει. Ήδη το Σαββατοκύριακο ψάχναμε απεγνωσμένα για δύο ασθενείς μας. Αναγκαστήκαμε και τους διασωληνώσαμε και τους νοσηλεύαμε στα χειρουργεία».

Με πάνω από 600 κρούσματα καθημερινά στη Θεσσαλονίκη η ανησυχία των ειδικών είναι διάχυτη μετά και τις εικόνες συνωστισμού κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

Εφιστούν την προσοχή σε όσους παραβρεθούν στη στρατιωτική παρέλαση.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, επισημαίνει ότι: «Χρειάζεται προσοχή μέτρα ατομικής προστασίας μάσκες αποστάσεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο ο ένας δίπλα στον άλλο».

Μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά και των νοσηλειών καταγράφεται και στη Θεσσαλία.

Από την πλευρά του ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αναφέρει: «Άνθρωποι οι οποίοι χρήζουν να πάνε στις ΜΕΘ πηγαίνουν στην Αθήνα. Έχουν ήδη αρχίσει οι διακομιδές».

Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ματαιώνονται οι παρελάσεις σε:
-Θεσσαλία
-Ημαθία
-Πιερία
-Πέλλα
-Κιλκίς.

Μόνο στρατιωτικές παρελάσεις θα γίνουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος