Σε κλίμα οδύνης το «Ύστατο Χαίρε» στον υποσμηναγό – Την Παρασκευή το «τελευταίο αντίο» στον κυβερνήτη (video)

Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Φάντομ, ενταφιάστηκε στην αρκαδική γη, σε κλίμα πόνου και οδύνης. Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον κυβερνήτη

«Πέθανε, όπως ήθελε!»: Τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα του υποσμηναγού Μάριου Τουρούτσικα, λύγισαν τους πάντες. Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Φάντομ, ενταφιάστηκε στην αρκαδική γη, μέσα σε κλίμα πόνου και βαθιάς οδύνης, συνοδευόμενος από τους τραγικούς γονείς, τους φίλους, την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. «Ήσουν ο γιός που θα ήθελε κάθε μάνα» είπε η μητέρα του στο συγκλονιστικό της επικήδειο.

Σαν το σύννεφο… Ο Στάθης κι ο Μάριος, δυο νέοι αεροπόροι πέταξαν και παρέμειναν στον ουρανό.

Σε λευκό φέρετρο, με την γαλανόλευκη που υπηρετούσε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του, να τον αγκαλιάζει, ο υποσμηναγός μεταφέρετε από συμμαθητές και ιπταμένους της 338 Μοίρας «Άρης» στην τελευταία του κατοικία, ν’ αγναντεύει το όρος Μαίναλο.

Ο Υποσμηναγός, το καλοσυνάτο και γελαστό παιδί που μελετούσε επισταμένα είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, να κρατά το χειριστήριο ενός μαχητικού.

«Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιός μου ήταν ο Υποσμηναγός Μάριος- Μιχάλης Τουρούτσικας, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος! Ήσουν, είσαι και θα είσαι το παιδί μου ο Αγγελάκος μου, ο άγγελός μου, που τόσο θαύμαζα. Και πόσο περήφανη με έχεις κάνει. Και πόσο, να‘ ξερες, πόσο θα μου λείψεις…», ανέφερε η μητέρα του υποσμηναγού, Σταυρούλα Τουρούτσικα.

Ο 29χρονος ιπτάμενος δεν περηφανεύονταν, υπήρξε σεμνός και πολύ αφοσιωμένος στο καθήκον, την εκπαίδευση ώστε να είναι επιχειρησιακός αξιωματικός προσφέροντας στην πατρίδα.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Τουρούτσικας είπε: «Πατέρα η Ελλάδα δεν μου χρωστάει. Εγώ μόνο χρωστάω στην Ελλάδα, μου έλεγε. Πιστεύω ότι το χρέος του το πλήρωσε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως επιθυμούσε».

Όταν το φέρετρο, σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη εξήλθε του ναού, στους ώμους των συντετριμμένων αεροπόρων, το πλήθος κόσμου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και μια λέξη… Αθάνατος!

Συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε στον τάφο του νεαρού Υποσμηναγού ένα λευκό τριαντάφυλλο κι ένα στεφάνι. ενώ ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας παρέδωσε το ξίφος, το πηλήκιο και τη σημαία που τον σκέπαζε, στον πατέρα του. Στην εξόδιο ακολουθία το παρόν έδωσε ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Βαθιά λόγια συγκίνησης αντάλλαξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέφτηκε την οικογένεια του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα εδώ στο πατρικό του σπίτι.

Το τελευταίο αντίο στον κυβερνήτη, Σμηναγό του μοιραίου Phantom Ευστάθιο Τσιτλακίδη είναι την Παρασκευή, εκεί που μεγάλωσε, στο Γρανήτι της Δράμας. Στην εξόδια ακολουθία θα παραστεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τιμώντας τους δυο ήρωες αεροπόρους, τους απέδωσε τον ανώτατο βαθμό της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ονομάζοντάς τους Αντιπτεράρχους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Πέγκυ Μπρούσαλη, Ρένα Πανταζόγλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος