Σε ισχύ από τη Δευτέρα τα νέα μέτρα σε πλοία, αεροπλάνα, διασκέδαση & αθλητισμό

Από τη Δευτέρα ισχύουν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Σε διασκέδαση, πολιτισμό και αθλητισμό οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό θα έχουν προβάδισμα, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνύουν πρόσφατο, αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ.

Αλλάζει από τη Δευτέρα το καθεστώς επιβίβασης σε πλοία και αεροπλάνα. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ταξιδεύουν ελεύθερα, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να κρατούν όσοι πέρασαν κορονοϊό σε χρονικό διάστημα προ 30 ημερών. Αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών θα πρέπει να έχουν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Ελεύθερα ταξιδεύουν τα παιδιά έως 12 ετών και από 12 ως 17 χρόνων με self test.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών.

Οι αλλαγές από τις 5 Ιουλίου στα ταξίδια προς τα νησιά με πλοίο και με αεροπλάνο, αλλά και σε εστίαση και ψυχαγωγία, έκαναν πολλούς να τρέξουν για τη διενέργεια δωρεάν rapid test όπου βρίσκονταν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στο μετρό του Συντάγματος οι πολίτες περίμεναν αρκετή ώρα στην ουρά την Κυριακή.

«Το αίτημα να σεβαστούμε το δικαίωμα στον μη εμβολιασμό κάποιων είναι αποδεκτό σε ατομικό επίπεδο όχι όμως και ως πλαίσιο ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος.

Για την είσοδο σε κλειστούς κινηματογράφους θα είναι απαραίτητη η απόδειξη εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικής διάγνωσης 72 ή 48 ωρών ανάλογα με το τεστ πριν από την ώρα έναρξης της προγραμματισμένης προβολής.

Στον τομέα του αθλητισμού, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας της εξέδρας σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές κρατούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Με προγραμματισμένο ραντεβού θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες με αναλογία 1 άτομο ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη στον εξωτερικό χώρο εφόσον δεν τηρείται η απαιτούμενη απόσταση.

Οι υπάλληλοι σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να εργάζονται φορώντας υποχρεωτικά γάντια και μάσκα, ενώ θα υποβάλλονται σε self-test.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Παντελής Χουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος