Σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη – Νέος κύκλος διώξεων

Σύνοψη
  • Η συλλογή υπογραφών ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
  • Νέα πραγματογνομωσύνη αναμένεται να ζητήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής για τα αίτια της έκρηξης.

Ένα χρόνο μετά, η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως και η διερεύνηση από τη Βουλή ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Διπλό είναι πλέον το στοίχημα για τη Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή. Από τη μία, να λογοδοτήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι, μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για απευθείας κλήση τους στο ακροατήριο, και από την άλλη να μην υπάρξει καμία σκιά ή αμφιβολία σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και ζητούν δικαίωση.


Για αυτό και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία διαβεβαιώνει τους συγγενείς πως δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι, μετά και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες τους, με τις οποίες που κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και αποδεικτικά στοιχεία που δεν ερευνήθηκαν ή ανακριτικές ενέργειες που παραλήφθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εικόνα συγκάλυψης.

Η δικαστική έρευνα


Μέχρι στιγμής οι έρευνες για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων κινούνται σε τέσσερα επίπεδα, σε Λάρισα και Αθήνα, με τον κύριο κορμό των ανακρίσεων να διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας ο οποίος φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν επεκτείνει τον κύκλο των διώξεων αφού προηγουμένως διατάξει νέα πραγματογνωμοσύνη με επιστήμονα του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Τα τέσσερα επίπεδα

  • Ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα
  • Προκαταρκτική για τον τόπο της τραγωδίας
  • Ευρωπαία ανακρίτρια για σύμβαση 717
  • Παραλείψεις στελεχών Ελληνική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
Σε απολογία από την Ευρωπαία Ανακρίτρια 33 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717.
Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος των επιθεωρητών-ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Μέχρι στιγμής …

  • 15 απολογίες
  • Προφυλακισμένοι σταθμάρχης και επιθεωρητής διοίκησης
  • 16 νέες κλήσεις σε απολογία

Η συλλογή πάντως υπογραφών από το σύλλογο πληγέντων του δυστυχήματος εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η εξεταστική επιτροπή

Αύριο Πέμπτη 29/2 θα αποφασίσει η εξεταστική επιτροπή τον τρόπο που θα γίνει η ενημέρωση των μελών της με το ανακριτικό υλικό που έλαβε από τον εισαγγελέα εφετών Λάρισας, καθώς και το πόσες μέρες θα διαρκέσει η μελέτη του. Αυτό θα οδηγήσει στη συνεδρίασή της που είχε προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου, για να κατατεθούν τα πορίσματα των βουλευτών, να μετατεθεί προς τα πίσω, όπως θα πάει πίσω και η Ολομέλεια της Βουλής που είχε προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου.

Το υλικό είναι σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία μηνυτήριες αναφορές εξετάσεις μαρτύρων, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και πορίσματα εκθέσεων.

Ρεπορτάζ Ντίνα Τσουκαλά, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος