Σε εγρήγορση η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θέτει η Αθήνα στη διεθνή κοινότητα, για μία ακόμα φορά, την ώρα που ενισχύει τις συμμαχίες της και το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν μνημόνιο που επεκτείνει τη διμερή συνεργασία στην Ενέργεια.

Την ώρα που η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας θέτει ξανά στη διεθνή κοινότητα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αντιπαραθέτοντας τις κινήσεις της Αθήνας στην κατεύθυνση της ευημερίας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«H χώρα μας και το σύνολο των χωρών της περιοχής αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις από μια αναθεωρητική Τουρκία. Μια χώρα που μας απειλεί με πόλεμο, που αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, που αποσταθεροποιεί τις γειτονικές χώρες μέσω άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, σε άρθρο του στο αφιέρωμα World Review του Euro2day.gr και των New York Times.

Σε εγρήγορση η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Αθήνας για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής επιρροής της και σε συνέχεια της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, Ελλάδα και Αίγυπτος διευρύνουν τη συνεργασία τους και στον τομέα του φυσικού αερίου, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο.

«Προβλέπεται η επέκταση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου απαντά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Όσο εκτιμά η Ελλάδα ότι υφίσταται στρατιωτική απειλή για τα νησιά της, τόσο διατηρεί το δικαίωμα να οργανώσει την Άμυνά της σε αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σότσι, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, συζητώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας. Οι κύριοι Γκρούσκο και Βαρβιτσιώτης συζήτησαν τα προβλήματα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, την κατάσταση στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.

Άσκηση με πυρά επιφανείας διεξήγαγε το Πολεμικό Ναυτικό σε Σαρωνικό και Μυρτώο Πέλαγος.

Ρεπορτάζ: Τζανετάκος Πιέρρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος