Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι υγειονομικοί – Θ. Πλεύρης: O νόμος εφαρμόζεται

Σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας -νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό- οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Λίγο μετά τις 6 το πρωί έφτασε στο Υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ήρθε από νωρίς προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα θέματα καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο “πάντα έχει δύσκολες στιγμές και δύσκολες ώρες. Από αύριο θα μπορούμε να μιλήσουμε για όλα, θα τα διαχειριστούμε όλα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί, καθώς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα από την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την προσέλευσή της στο Υπουργείο, επισημαίνοντας πως έχουμε πολλά περιστατικά και αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Η κα Γκάγκα ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της είναι να γίνει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα παιδιά.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, θα προστατέψει μέχρι τέλους την κοινωνία. Δεν θα υπάρξει καμμία αναστολή του μέτρου και καμία παράταση, καθώς υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση, ξεκαθάρισε μέσω της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα δεν έχουν στόχο, ούτε να τιμωρήσουν, ούτε να διχάσουν, αλλά να προστατέψουν τους πολίτες και ζήτησε υπευθυνότητα από εκείνους που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς υγείας.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε.

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Σε αναστολή τίθενται από σήμερα, περίπου 65 υγειονομικοί – εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου, οι οποίοι επέμειναν στην απόφασή τους να μην εμβολιαστούν. Από τους 65, οι 6 είναι γιατροί, οι 32 νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι διοικητικοί και από άλλες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι το βράδυ της Τρίτης 31 Αυγούστου και από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί του Βοστάνειου Νοσοκομείου στη Λέσβο, κυρίως νοσηλευτές αλλά και 6 γιατροί, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Επίσης, ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος