Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Χιλιάδες διαδηλωτές στις πορείες

Πλήθος κόσμου σήμερα στους δρόμους λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Πλήθος κόσμου σήμερα στους δρόμους λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μεγαλειώδεις πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Λάρισα, Πάτρα και σε πολλές πόλεις της χώρας.  Ένταση κι επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας μετά το συλλαλητήριο.

Αστυνομικός συνοδός της γραμματέωςς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλης τραυματίστηκε ελαφρά στα επεισόδια της πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνοδός αστυνομικός, ανέμενε εντός του οχήματος επί της οδού Ακαδημίας, την κυρία Γεροβασίλη που συμμετείχε στην πορεία. Μια ομάδα που κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικός σε συμβατό όχημα επιτέθηκε στο αυτοκίνητο και έσπασε το τζάμι με αποτέλεσμα ο συνοδός της κυρίας Γεροβασίλη να τραυματιστεί ελαφρά από τα κρύσταλλα.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανελλήνιας απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς και τη λήψη μέτρων ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης: «ήρθαμε εδώ στις συγκεντρώσεις να φωνάξουμε ότι θέλουμε ανοιχτό και ασφαλή σιδηρόδρομο, και για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για τους συναδέλφους μας που εργάζονται».

Νομαρχιακά Τμήματα, Εργατικά Κέντρα, Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος για να καταλήξουν λίγο αργότερα στην πλατεία Συντάγματος, στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Κούκος, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και την Πέμπτη στο Κέντρο της Αθήνας απαιτώντας τα διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες στο ακέραιο.

Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών, Μαθητών αλλά και Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με τη γενική απεργία ζητούσαν – μεταξύ άλλων – να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να δημιουργηθούν σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνιακές μεταφορές και να ληφθούν μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού

Και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έδωσαν «το παρών» στη διαμαρτυρία.

«Χρειαζόμαστε μέσα από το δημόσιο χαρακτήρα μας άμεσες μόνιμες προλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες αιχμής, συντήρησης, λειτουργίας, εμπορικών και διοικητικών υπηρεσιών» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΤΡΑΜ, Ηλίας Μανιατάκης.

Στο πλευρό των διαδηλωτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο είχαν καταγγείλει επανειλημμένως, Διοικήσεις και εποπτεύοντα Υπουργεία για τα τεράστια προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου και των τρένων.

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την πλατεία της Καμάρας με εκατοντάδες άτομα, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους φωνάζοντας συνθήματα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι.

Επίσης, μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στο Άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου από εργατικά σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες, μαθητές,οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη και την οργή τους για την τραγωδία των Τεμπών.

Ένταση σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα όταν oμάδα κουκουλοφόρων με μαύρα ρούχα και κοντάρια προκάλεσαν μικροεπεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του ΟΣΕ, στην Τριών Συμμάχων. Οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων

Οι άγνωστοι έριξαν μπογιές και στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας.

Στην πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καβάλα βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα, ο εκσυγχρονισμός που αναζητά και παλεύει ο ελληνικός λαός, η νεολαία και το κίνημά τους είναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών κοινωνικών αναγκών. Και όχι ο εκσυγχρονισμός της “συντεχνίας” των ιδιωτικών εταιρειών, των επενδυτών, των μεγαλοεργολάβων, του κέρδους και της αρπαχτής, της ρεμούλας, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, και υπηρέτησαν και όλες οι κυβερνήσεις οι προηγούμενες, οδηγώντας τον ελληνικό λαό στις ματωμένες ράγες του ολέθρου» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μαζί με τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων και την ΠΟΣΠΕΡΤ, πραγματοποίησαν χθες 24ωρη απεργία.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το Μετρό και το Τραμ λειτουργούν από τις 10:00 το πρωί έως τις 15:00 μμ.
  • Τα λεωφορεια και τρόλεϊ λειτουργούν απο τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00 το βράδυ
  • AEGEAN και την Olympic Air ακυρώνουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις τους λόγω της συμμετοχής στην απεργία και της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.
  • Δεμένα παραμενουν τα πλοία στα λιμάνια.

Πηγή: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ηλίας Κούκος, Κάτια Νιάκαρη, Δήμητρα Κυριαζή, Μάνια Γκουσιάρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος