Σχολεία: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη Δευτέρα – Τι αλλάζει (video)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για το άνοιγμα των σχολείων. Από τη Δευτέρα το πρωί, όταν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, θα τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι καθαρισμοί και απολυμάνσεις των κτηριακών μονάδων για να είναι όλα έτοιμα την Δευτέρα που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, με το Δημήτρη Αναστασόπουλο, υπάλληλο εταιρείας απολυμάνσεων να δηλώνει: «Σε όλες τις αίθουσες, σχολικές μονάδες… όπου κινούνται μαθητές».

Ο Νικόλαος Βαφειάδης αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης – Παιδείας Δήμου Αθηναίων δήλωσε: «389 σχολικά κτίρια, είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε».

Στο 7ο δημοτικό σχολείο Αγ. Παρασκευής, τα πάντα είναι έτοιμα, μέχρι και τα βιβλία είναι εδώ και περιμένουν τους μαθητές στη θέση τους, ενώ η δασκάλα Αθανασία Κέλλη δηλώνει: «Να τα παρουν στα χέρια τους, η καθαριότητα έχει ολοκληρωθεί».

Από τη Δευτέρα οι μαθητές θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (12 ετών και άνω), βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό σελφ τεστ που θα προσκομίζουν δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή.

Για τους εκπαιδευτικούς ισχύουν τα ίδια με την διαφορά ότι οι μη εμβολιασμένοι καλούνται να κάνουν δύο ράπιντ τέστ με δική τους επιβάρυνση (10 ευρώ κάθε τεστ).

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Η τηλεκπαίδευση – όσο πολύτιμη κι αν στάθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο – δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Γι’ αυτό θωρακίζουμε, όλοι μαζί, την υγεία μας, τη δική μας και των γύρω μας».

Αρκετοί μαθητές, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σπεύδουν με τους γονείς τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Ήθελα να προστατέψω την οικογένεια μου και τον εαυτό μου», αναφέρει ο μαθητής της Β’ Λυκείου Γιώργος Θειανός, ενώ η Εβίτα Γιαννούλη, δηλώνει πως «Θέλω να είμαι πιο ασφαλής, και να βγαίνω έξω, να περνάω ωραία».

Στην περίπτωση που εντοπιστεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο μαθητής μπαίνει σε καραντίνα δέκα ημερών. Για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που είναι στο ίδιο τμήμα θα γίνονται πολλά εργαστηριακά και σελφ τεστ για την ιχνηλάτηση των επαφών. Το τμήμα θα κλείνει και η διδασκαλία θα συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50% συν ένας μαθητής.

«Όλοι οι καθηγητές είναι εμβολιασμένοι», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Σταφυλάς, διευθυντής του 10ου επαγγελματικού λυκείου Αθηνών, ενώ ο Γιάννης Λογοθέτης, διευθυντής του 7ου δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής, τονίζει: «Θέλω να μεταφέρω στους γονείς, να είναι σίγουροι, ένα ασφαλές περιβάλλον».

Η αύξηση κρουσμάτων λόγω έναρξης σχολικής χρονιάς είναι αναμενόμενη από τους ειδικούς. Ωστόσο με το εντατικό testing εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα εντοπίζονται έγκαιρα και θα απομονώνονται. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι για ένα ακόμα 24ωρο καταγράφηκε ελαφρά βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο Ηρακλής Τσαγκάρης πνευμονολόγος στο «Αττικόν», επισημαίνει: «Υπάρχει ανησυχία, υπήρχε και για την επιστροφή αδειούχων, αλλά φαίνεται ότι ακόμα και αυτό το ποσοστό του 54% των εμβολιασμένων μας κράτησε σε αποδεκτά νούμερα. Ελπίζουμε αυτό να γίνει και με τα σχολεία».

Στα σχολεία θα ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με αντισηπτικά, καθαρισμό χεριών, μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σχολεία: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη Δευτέρα – Τι αλλάζει (video)
EUROKINISSI – Γιώργος Κονταρίνης

Όσα αλλάζουν από την Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους

– Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, 1 rapid test κάθε εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (εβδομαδιαίο κόστος 10 ευρώ).

– Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Υποχρεωτικά 2 rapid test την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (εβδομαδιαίο κόστος 20 ευρώ).

-Είσοδος σε κλειστούς χώρους: Ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (κόστος 10 ευρώ)

-Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες ηλικίας 12 ετών και άνω (ΚΤΕΛ, αεροπλάνο, πλοίο, τρένο), Rapid test 48 ωρών, πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (10 ευρώ κόστος) ή με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Ειρήνη Κυρίτση, Μάριος Κωνσταντινίδης, Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος