Σαρωτικοί έλεγχοι στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης (video)

Κλείνουν τα παραθυράκια των μετακινήσεων εκτός περιφέρειας για τις ημέρες του Πάσχα. Τα έκτακτα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ούτως ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, ενώ βαριά θα είναι τα πρόστιμα στους ανυπάκουους. Η κίνηση στα διόδια ήταν από το πρωί αυξημένη, με την αστυνομία πάντως να πραγματοποιεί ελέγχους, εξετάζοντας ενδελεχώς τα έγγραφα που δικαιολογούν τη μετακίνηση των πολιτών.

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από το πρωί της Παρασκευής 23/4 σε όλες τις εξόδους της πόλης. Όσοι δεν έχουν έγγραφα μετακίνησης επιστρέφουν πίσω. Μάλιστα σε μία περίπτωση ο διοικητής της τροχαίας αναγκάστηκε να κόψει την πορεία αυτοκινήτου, ο οδηγός του οποίου προσπάθησε να αποφύγει τους ελέγχους της αστυνομίας.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Γιασεράνης Αστυνόμος Α’: “Όλοι οι τροχονόμοι διενεργούν ελέγχους στο οδικό δίκτυο , σε παράπλευρους δρόμους, ώστε να αποτραπεί η έξοδος”.

Από την απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων εξαιρούνται όσοι ταξιδεύουν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για λόγους εργασίας με βεβαίωση ΕΡΓΑΝΗ, με χαρτί γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο για λόγους υγείας, επιστροφή στο μόνιμο τόπο κατοικίας με Ε1, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων γονέων στα παιδιά τους.

“Δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης εργασίας – Ε1” αναφέρει ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, 25.515 οχήματα βγήκαν από την Αττική και βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις. 120 οδηγοί αναγκάστηκαν να κάνουν όπισθεν.

Όσον αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση.

Όσοι έχουν επιχειρήσει να φύγουν για συγκομιδή … τους έχει σταματήσει η αστυνομία και τους έχει γυρίσει πίσω.

Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη εβδομάδα τα ΚΤΕΛ Κηφισού σχεδόν άδεια. Όσοι επιβάτες επιβιβάζονται στα λεωφορεία ελέγχονται πρώτα από την αστυνομία

Με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις να μην επιτρέπονται, αρκετοί πολίτες στέλνουν δέματα στην επαρχία με τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαΐου που είναι σε ισχύ τα μέτρα οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί με 10.000 αστυνομικούς να είναι στους δρόμους σε όλη την επικράτεια.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού
Λόγοι εργασίας → βεβαίωση ΕΡΓΑΝΗ
Λόγοι υγείας → χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο
Επιστροφή στον τόπο κατοικίας → Ε1
μετάβαση → κηδεία
μετάβαση διαζευγμένων → παιδιά τους

Στα διόδια Αφιδνών – Ελευσίνας 
25.515 οχήματα βγήκαν από την Αττική
8 παραβάσεις
120 επιστροφές

Τα πρόστιμα
Άσκοπη μετακίνηση: 300€
Ψευδή δήλωση: 500€

Η εξέλιξη της πανδημίας

Τάση σταδιακής υποχώρησης εντοπίζεται στους δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.

Μείωση καταγράφουν οι δείκτες της πανδημίας

Τάση αποκλιμάκωσης δείχνουν οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%

Συρρίκνωση κατά 6% της επιδημίας στην Αττική και 8% στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 23/4 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
2754 κρούσματα
819 διασωληνωμένοι
76 θάνατοι

Ο αριθμός ασθενών που αποσωληνώνονται είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση.

Η ινδική μετάλλαξη

Άνδρας που ζει στην Πάτρα είναι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, που εντοπίστηκε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν είχε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, στις 16/3 και βρέθηκε θετικό σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου. Δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί και πλέον δεν φέρει καθόλου συμπτώματα. Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Στην Πάτρα, ένας 17χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με κορονοϊό. Δεν είναι διασωληνωμένος, ωστόσο του παρέχεται οξυγόνο με συσκευή υψηλής ροής high flow. Οι γιατροί καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μη διασωληνωθεί.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε την προμήθεια 18 εκ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου είναι υποχρεωτική η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Ηλίας Κούκος, Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος