Θύελλα αντιδράσεων από το βίντεο Συνεδρίου Υπογονιμότητας – Απέσυραν την αιγίδα τους ΠτΔ, ΕΡΤ και ΑΠΕ (video)

Σάλος από σεξιστικό και στερεοτυπικό τηλεοπτικό μήνυμα που οδήγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αποσύρει την αιγίδα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου. “Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο”, τονίζει ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος. Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ΕΡΤ, αποσύρθηκαν, από Χορηγοί Επικοινωνίας.

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί μια γυναίκα, η οποία αφοσιώνεται στις σπουδές και την καριέρα της και ξαφνικά φτάνει η μέρα των 41 γενεθλίων της. Σε αυτό το σημείο μια φωνή της λέει «και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα; Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα».

Η πρωταγωνίστρια του διαφημιστικού σποτ απογοητευμένη διερωτάται «τι έχω κάνει λάθος;» και η φωνή της απαντά «τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες».

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».

“Βγάλαμε ανακοίνωση χθες αργά, δεν γνωρίζαμε το σποτ, αποσύραμε την συμμετοχή μας, είναι αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα της γυναίκας για το πότε και αν θα κάνει παιδί” δήλωσε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα.

«Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Twitter.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει: «Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας».

«Κανείς δεν θα μας γυρίσει στον μεσαίωνα. Οι γυναίκες επιλέγουμε το αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την πολιτεία» σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στο Twitter. Kαλεί την κυβέρνηση να «δεσμευτεί αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω».

Όπως επισημάνθηκε από πολλές γυναίκες στα social media, οι περισσότεροι ομιλητές του συνεδρίου είναι άντρες, που η ειδικότητά τους δεν έχει σχέση με την γονιμότητα, αρκετοί ιερείς και κάποια αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από γυναίκες που είχαν στηρίξει το συνέδριο δημόσια, όπως η δημοσιογράφος και σύμβουλος ψυχικής υγείας Ράνια Θρασκιά, αλλά και η τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή, που κλήθηκε να μιλήσει σε αυτό, από τον γυναικολόγο της.

Η Καίτη Γαρμπή απέσυρε τη στήριξή της, λέγοντας, ότι αρχικά συμμετείχε ως πράξη ευγνωμοσύνης προς τον γυναικολόγο της και εξέφρασε άγνοια και έκπληξη για το περιεχόμενο του επίμαχου βίντεο: “Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί”.

Η μεγάλη δυσαρέσκεια που προκάλεσε εκφράστηκε από πλήθος χρηστών στο twitter που σχολίασαν το βίντεο χαρακτηρίζοντάς το στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό.

“Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσβολή της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεων των γυναικών, τις οποίες σεβόμαστε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε καθημερινά ως αναπαραγωγικοί ιατροί. Η γνώση των θεμάτων του συνεδρίου θα βοηθήσει τις ίδιες τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τα καταπιεστικά στερεότυπα μιας κοινωνίας, που τις θέλει με συγκεκριμένους ρόλους και θα τους προσφέρει τις δυνατότητες να επιλέξουν οι ίδιες την αναπαραγωγική τους αυτονομία.” είναι η απάντηση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 2-4 Ιουλίου 2021 στα Ιωάννινα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος