Σ. Λουκίδης: Το περιβάλλον απέναντι στον ιό δεν είναι το περυσινό – Ελπίζουμε σε ενδημικότητα μετά τον Σεπτέμβριο (video)

Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Με νέα ματιά», ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας.

Όπως ανέφερε: «το περιβάλλον έχει τέτοια χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων, το ένα είναι ότι έχουμε λιγότερους σκληρούς υγειονομικούς δείκτες, βλέπετε ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι εισαγωγές σε αριθμό που είναι κατά μέσο όρο κάτω από 200, δεν το είχαμε αυτό στα δυόμιση χρόνια της πανδημίας, έχουν αποκλιμακωθεί αρκετά οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Έχουμε υψηλό ποσοστό υψηλής ανοσίας, έχει νοσήσει πάρα πολύς κόσμος το τελευταίο εξάμηνο και νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε φτιάξει ένα πολύ καλό περιβάλλον πρόληψης, είτε μέσω των εμβολιασμών, οι οποίοι γενικά στη χώρας μας πήγαν καλά και το δεύτερο είναι ότι έχουμε πλέον στη διάθεσή μας αντιικά φάρμακα, που έχουν ξεπεράσει τις 15.000 χορηγήσεις από τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα σοβαρό όπλο στη μάχη για τη σοβαρή εξέλιξη προς τη σοβαρή μόλυνση.

Αν παραμείνουν οι μεταλλάξεις ΟΜΙΚΡΟΝ και ΟΜΙΚΡΟΝ 2 σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι το καλοκαίρι δεν θα πιέσει το ΕΣΥ και σίγουρα με την ατομική ευθύνη του καθενός για να προστατέψουμε κυρίως τους μεγάλους ανθρώπους, αλλά και τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι.

Το φθινόπωρο θα το σχεδιάσουμε στρατηγικά, έχουμε τα αντιικά φάρμακα, έχουμε την πιθανότητα να έχουμε ένα εμβόλιο πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα, ίσως να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι πιο αποτελεσματικό προς όλες τις μεταλλάξεις και το τρίτο και πιο σημαντικό, ότι θα έχουμε στα χέρια μας ένα συνδυασμό μονοκλωνικών που θα στοχεύει ανθρώπους που έχουν πολύ χαμηλή άμυνα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ίσως στο βαθμό που θα ήθελε καθένας στον εμβολιασμό.

Το περιβάλλον απέναντι στον ιό δεν είναι το περυσινό, έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα και είναι μέσα που μας οδηγούν σε μία πιο κανονική ζωή την οποία θέλουμε όλοι μας. Θα θέλαμε μετά το Σεπτέμβρη να είναι σε ενδημική μορφή και όχι ως πανδημία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος