Σ. Φαναράς – Metron Analysis για το αποτύπωμα της πανδημίας στην κοινωνική συνοχή (audio)

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, εξήγησε τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας «Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

«Επιδιώξαμε να δούμε αν το αποτύπωμα της πανδημίας είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και πέραν του τέλους της, υπό την έννοια αν θα δημιουργήσει μια μόνιμη πραγματικότητα στην κοινωνική ζωή», είπε στη συνέντευξή του ο κ. Φαναράς. Τα συμπεράσματα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο η παραδοσιακή ιδεολογικο-πολιτική παράμετρος που επηρεάζει τις απόψεις, αλλά είναι και η παράμετρος της ηλικίας.

Σε όλα τα αποτελέσματα φαίνεται πως υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή που είναι η ηλικιακή ομάδα. Οι πιο μεγάλες ηλικίες φαίνεται πως θεωρούν δικαιολογημένα τα μέτρα, σε αντίθεση με τις νεότερες γενιές που υποστηρίζουν ότι είναι άδικα και πλήττουν τις ελευθερίες τους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούμε να προχωρήσουμε με μία κοινωνική συν-αποδοχή;

«Πράγματι, με το να μιλήσουμε για το μέλλον, για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας εκεί φαίνεται να υπάρχει συμφωνία που ξεπερνά τη διαχωριστική αυτή γραμμή. Η πλειοψηφία λέει ότι “θέλουμε να πάρουμε τα μαθήματα από την πανδημία” και πλειοψηφεί εκείνη που θέλει να γυρίσει στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis.

Επίσης υπάρχει μία πλειοψηφία που θέλει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά πάνω στο δημοκρατικό κεκτημένο. Και επίσης μία πλειοψηφία που θέλει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική ευαισθησία.

«Υπάρχει μία νέα συνείδηση κατά τη γνώμη μου, όταν υπάρχει ένα 20% στην έρευνα που είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητο. Και εδώ είναι η πρόκληση της πολιτικής να μετατρέψει σε πολιτική πρόταση αυτό το ευεπίφορο έδαφος», ανέφερε ο κ. Φαναράς.

Υπάρχει το έδαφος της επόμενης μέρας, -γιατί ένα πρόβλημα που έχουμε και χαρακτηρίζει το παρόν μας-, παρά το ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε ομοθυμία και ελπίδα ότι θα βγούμε σύντομα από την κρίση, σήμερα βλέπουμε ότι είναι η κρίση εδώ και δεν έχει ημερομηνία λήξης και αυτό έχει κουράσει. «Οι άνθρωποι που είχαν την ελπίδα με το εμβόλιο κυριάρχησαν και το αντι-εμβολιαστικό κίνημα έχει ατονήσει, παρόλα αυτά το μέλλον είναι θολό. Εδώ στο σημείο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε ένα οδικό χάρτη ελπίδα ανάκαμψης και προοπτικής και δεν μπορεί να στηρίζεται σε φρούδες ελπίδες, άρα μπορεί να στηριχθεί σε μία ατζέντα αλλαγών για την “πράσινη οικονομία”», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος