Ρωσικές επιθέσεις στη Μαριούπολη – Σφυροκόπημα στο Αζοφστάλ (video)

Ανελέητο είναι το ρωσικό σφυροκόπημα των εγκαταστάσεων της Αζοφστάλ, του τελευταίου προπύργιου αντίστασης στη Μαριούπολη, με τους υπερασπιστές του να καταγγέλλουν χρήση βομβών φωσφόρου.

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις στο Ντονμπάς, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει διακαώς νίκες επί του πεδίου εν όψει της ενάτης Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης των Σοβιετικών κατά των Ναζί.

Ρώσοι στρατιώτες σφυροκοπούν κτίρια της βιομηχανικής περιοχής της Μαριούπολης και βρίσκονται αντιμέτωποι με την σθεναρή αντίσταση των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων.

Στις εικόνες που καταγράφονται, ένας Ρώσος πεζοναύτης πέφτει τραυματισμένος στο έδαφος και συμπολεμιστής του επιχειρεί να το απομακρύνει από τον καταιγισμό πυρών.

Στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ καταρρέει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μέρος του αυτοσχέδιου νοσοκομείου. Μέσα από τα χαλάσματα οι μαχητές του τάγματος Αζόφ ανασύρουν τραυματίες.

Όπως δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρυ υποδιοικητής του Τάγματος Αζόφ: «Τη νύχτα μας επιτέθηκαν με βόμβες φωσφόρου, με πυραύλους, βλήματα όλμων, και όλα όσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι βάρβαροι κατά της ανθρωπότητας. Ποιος θα απαντήσει; Ποιος έδωσε χρόνο στη Μόσχα να καλύψει τα εγκλήματα στη Μαριούπολη»;

Το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει άμεσα περίπου 1.000 αμάχους από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης υποστηρίζει ότι περίπου 100.000 κάτοικοι διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» από την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων.

Στα συντρίμμια της Μαριούπολης εντοπίζονται συνεχώς πτώματα. Οι επιζήσαντες σχηματίζουν ατελείωτες ουρές για ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις και βορειότερα στο Ντονμπάς.

Κατοικημένες περιοχές στην περιοχή του Ντονιέτσκ δέχονται σφοδρό πλήγμα.

Οι ουκρανικές αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για να απομακρύνουν αμάχους από το Λουχάνσκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρει ότι: «Με στόχο την ασφάλεια της χώρας, η προσοχή μας επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους μας στο Ντονμπάς, στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Και στην Κόκκινη Πλατεία, ακόμη μία επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα. Πραγματοποιείται η δοκιμή για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, με αφορμή την 77η επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των Ναζί.

Την ίδια ώρα, νέες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, ενώ στόχος βομβαρδισμών έγινε σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Στο Κίεβο

Η διπλή πυραυλική επίθεση μόλις 500-700 μέτρα από τα πλέον πολυσύχναστα κομμάτια του Κιέβου, πάγωσε όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και κυρίως αυτό συμβαίνει διότι πριν ένα 24ωρο στην καρδιά της Ουκρανίας, στο Κίεβο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με αξιωματούχους- πολιτικούς και στρατιωτικούς- του οργανισμού.

Όμως ο απόηχος αυτής της επίθεσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει δυο όψεις.

Η πρώτη είναι αυτή της περαιτέρω αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας σε σημεία ελέγχου στους δρόμους όπου πάνοπλοι στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί και ελέγχουν διερχόμενους οδηγούς ή αν κάποιος πεζός θεωρηθεί ύποπτος.

Την ίδια στιγμή οι αρχές της πόλης καλούν τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην αγνοούν σε καμία περίπτωση τις οδηγίες που δίνονται προς τον κόσμο του Κιέβου.

Η άλλη όψη της πόλης είναι η διαφορετική προσπάθεια που γίνεται και έχει να κάνει με την ψυχολογία των πολιτών. Μία πλατεία γέμισε με τουλίπες οι οποίες ήταν μια ανάσα προς τους κατοίκους, διότι όσοι έχουν περάσει σταματούν για μια φωτογραφία, μια βιντεοκλήση στους συγγενείς τους που απομακρύνθηκαν.

Πάντως λόγω των στοχευμένων σε πολλές περιπτώσεις επιθέσεων σε υποδομές στρατιωτικές, ενεργειακές, πετρελαϊκές εκείνο που παρατήρησε το συνεργείο της ΕΡΤ, είναι πως τα πρατήρια άρχισαν να στερεύουν από καύσιμα. Πολλά κατέβασαν ρολά, άλλα λειτουργούν δίνοντας μόλις 10 λίτρα καυσίμων, ενώ ότι αποθέματα υπάρχουν η εντολή είναι να πηγαίνουν στα στρατιωτικά οχήματα και εκείνα των Σωμάτων ασφαλείας και τα ασθενοφόρα.

Η πυραυλική επίθεση

Ο τρόμος επιστρέφει στο Κίεβο και η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Έλενα Αποστολίδου κατέγραψε τις πρώτες δραματικές εικόνες από το σημείο που έπληξαν οι δύο ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ, όπως ο κινητήρας του πυραύλου ο οποίος προσγειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή.

Βομβαρδισμένες πολυκατοικίες και καμένα αυτοκίνητα συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής. Μεταφέρουν με κουβέρτες τους τραυματίες ενώ πυροσβέστες αναζητούν εγκλωβισμένους μέσα στα συντρίμμια.

«Οι Ρώσοι χτυπούν τον ουκρανικό λαό, κατοικημένες περιοχές, απλούς ανθρώπους», δηλώνει ο Αντόν Γερασένγκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, Ουκρανοί διασώστες ανασύρουν νεκρή μία γυναίκα. Είναι η Βίρα Χίριτς, δημοσιογράφος του Ράδιο Ελευθερία.

Οι ένοικοι περιέγραψαν στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης και τον Γιώργο Σιδέρη, τις τραυματικές στιγμές που έζησαν: «Καταλάβαμε ότι μας βομβάρδισαν, ήταν σαν να πέφτει όλο το σπίτι, να γκρεμίζεται η πολυκατοικία. Ήμασταν ψύχραιμοι γιατί ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται πανικός. Αν και ήθελα να κλάψω, δεν το έκανα γιατί αν είσαι σε πανικό δεν είναι η καλύτερη λύση».

Για πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων μιλά η Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου άμυνας Ιγκόε Κανασένκοφ να αναφέρει πως: «Μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων Artem και μία διαστημική βιομηχανία στο Κίεβο».

Τα νέα ρωσικά χτυπήματα, τα πρώτα μέσα σε 15 ημέρες, στην ουκρανική πρωτεύουσα, συνέπεσαν με την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η συγκυρία μόνο τυχαία δεν ήταν.

«Η επίθεση λέει πολλά για τον αληθινό τρόπο με τον οποίο βλέπει η Ρωσία τους διεθνείς οργανισμούς και τις προσπάθειές της να ταπεινώσει τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Προφανώς σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι δύο πύραυλοι χτύπησαν στόχο στο Κίεβο. Σοκαρίστηκα, δήλωσε ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Για απάνθρωπη επίθεση που δείχνει ότι ο Πούτιν δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο έκανε λόγο το Βερολίνο.

Αποστολή της ΕΡΤ: Γιώργος Σιδέρης /κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης,
Έλενα Αποστολίδου / κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος / ήχος Αντώνης Κυπραίος

Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος