Ρωσίδα κατάσκοπος: Πότε και από πού έφθασε στην Ελλάδα – Πώς εξασφάλισε ταυτότητα, διαβατήριο και ΑΦΜ

Στο μεγεθυντικό φακό των αρχών βρίσκεται η δράση της ρωσίδας κατασκόπου, που δρούσε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια

Στο μεγεθυντικό φακό των αρχών βρίσκεται η δράση της ρωσίδας κατασκόπου, που δρούσε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι έρευνες εστιάζουν τόσο στο δίκτυο που προσπαθούσε να στήσει η ίδια στη χώρα μας, όσο και στους συνδέσμους που τη βοήθησαν να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έφτασε στην Ελλάδα το 2018, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, υπό το όνομα Μαρία Τσάλλα. Στη συνέχεια φέρεται να εξασφάλισε ληξιαρχική πράξη γέννησης από το ληξιαρχείο Αμαρουσίου με τα στοιχεία βρέφους που είχε πεθάνει το 1991 αμέσως μετά τη γέννησή του. Στο ληξιαρχείο έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ διαπιστώθηκε αναντιστοιχία ανάμεσα σε χειρόγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.

Στα έγγραφα της Μαρίας Τσάλλα αναγραφόταν ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας η 21/12/2018, όνομα μητέρας Αναστασία και όνομα πατρός άγνωστος. Η «εικονική» μητέρα της, διαπιστώθηκε από την έρευνα πως είχε πεθάνει το 2013.

Η 35χρονη πράκτορας, με την ληξιαρχική πράξη γέννησης και τη βοήθεια ενός Ρώσου και ενός Έλληνα δικηγόρου κατάφερε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης. Έτσι εξασφάλισε ελληνική ταυτότητα, διαβατήριο και ΑΦΜ. Νοίκιασε το διαμέρισμα στο Παγκράτι και έλεγε ότι ήταν φωτογράφος. Στη συνέχεια στον ίδιο δρόμο άνοιξε και κατάστημα πλεκτικής, όπου ήταν και η βιτρίνα της παράνομης δράσης της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα φέρεται να έφυγε από την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο. Στην υπάλληλο του καταστήματος με πλεκτά που είχε ανοίξει στο Παγκράτι, είχε πεί αρχικά ότι φεύγει για ταξίδι αναψυχής.

Η ΕΥΠ φερεται να αποκάλυψε τη δράση της κατασκόπου ύστερα από ενημέρωση των σλοβενικών αρχών, που συνέλαβαν δύο Ρώσους κατασκόπους με πλαστά έγγραφα. Η Ιρίνα στο πλαίσιο της διπλής ζωής που έκανε είχε συνάψει σχέση με Έλληνα, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτε για τη μυστική αποστολή της.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος