Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο – Δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά μέτωπα

Array

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στα ανατολικά του Ορνέ στον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, που μίλησε στην ΕΡΤ η φωτιά είναι σε ύφεση καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά μέτωπα. «Υπάρχει ένα μικρό ενεργό μέτωπο στην περιοχή των Σακτουρίων και βέβαια πάρα πολλές μικροεστίες ακόμα» σημείωσε η κ. Λιονή που πρόσθεσε ότι από χθες το πρωί μέχρι και τώρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση.

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον Ερυθρό Σταυρό που βοήθησε τους κατοίκους των Μελάμπων καθώς, όπως είπε, μέλη του μπήκαν στο χωριό που περικυκλώθηκε από τη φωτιά και δεν μπορούσε να γίνει εκκένωση και βοήθησαν τους ανθρώπους που υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα. Η ίδια μίλησε και για τεράστιες υλικές καταστροφές σε ελαιόδεντρα, ζώα και μελίσσια.

Ακόμα είπε ότι οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους καθώς είναι ασφαλές το χωριό, εκτός κινδύνου είναι και η Αγία Γαλήνη ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι των Μελάμπων -που δεν έχουν ρεύμα- είναι μέσα στο χωριό καθώς αυτό προστατεύθηκε από ένα τείχος πυροσβεστικών οχημάτων. Οι κάτοικοι των Σακτουρίων δεν έχουν επιστρέψει ακόμα.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού λόγω των ανέμων προκαλούνται αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις. Αυτή την ώρα επιχειρούν και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Εφιαλτικές στιγμές τη νύχτα στο Ρέθυμνο, με τη μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή, του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν ολονύκτιο αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, και τις δυνατές ριπές ανέμου. Επίσης, αργά το βράδυ, εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

H δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Πολύζου, είπε ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό κι ανέφερε ότι υπάρχουν ανυπολόγιστες καταστροφές καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα και μελίσσια. Η ίδια περιοχή είχε πληγεί από φωτιά και το 2011.

Για πολύ υψηλό κίνδυνος πυρκαγιάς, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία, για σήμερα, στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, και Βορείου Αιγαίου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ, ertnews.gr – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος