Tην Τετάρτη οι πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 – Ταχύτατη η εξάπλωση της Όμικρον, λέει ο ΠΟΥ

Το πλέον μακάβριο ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. 130 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, κρούοντας το καμπανάκι πως η νόσος είναι παρούσα και χτυπά ανελέητα όλους και κυρίως τους ανεμβολίαστους. Αύριο, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ενώ ένα νέο «Μέγκα»κέντρο παραδόθηκε σήμερα προς χρήση στη Γλυφάδα, για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Στο μεταξύ ο ΠΟΥ αναφέρει ότι καμία παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον κι εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.

Οπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κλειώ Νικολάου, αυτό που ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ένας καθολικός εμβολιασμός για να σταματήσει η πανδημία ενώ τονίστηκε ότι αυτοί που πεθαίνουν και νοσηλεύονται είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξέφρασε ανησυχία «για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής». «Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος.

130 θάνατοι σήμερα στην Ελλάδα 

Το μαύρο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο υπενθυμίζει πως ο ιός επιμένει στους σκληρούς δείκτες και παρά τα σημάδια σταθεροποίησης η πανδημία είναι ακόμα εδώ.

130 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο , ο μεγαλύτερος αριθμός από το Μάρτιο του 2020. Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 700 ενώ οι νέες μολύνσεις τις 5736. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 568 είναι ανεμβολίαστοι.

Μία ακόμα απώλεια από κορονοϊό είναι αυτή του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα. Τα ξημερώματα έχασε τη μάχη που έδινε τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Αν και είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιϊκό φορτίο στα λύματα της Κρήτης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο η αύξηση έφθασε το 258%. Σταθεροποιημένο με τάσεις μείωσης είναι το ιϊκό φορτίο στα λύματα άλλων περιοχών της χώρας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών αρχίζουν την Τετάρτη σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, διεξοδικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις γονέων έδωσαν διαδικτυακά η Μαρία Θεοδωρίδου και η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η δοσολογία του αντιγόνου είναι στο 1/3 των ενηλίκων, δόση προσαρμοσμένη στην παιδική ηλικία» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Καθώς η νόσος είναι ήπια στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας, αρκετά ήταν τα ερωτήματα για το αν ένα παιδί είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί ή να νοσήσει.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιο παιδί θα νοσήσει βαρύτερα, επίσης η προστασία από τη νόσηση διαρκεί λιγότερο και τέλος υπάρχει και ταυτό το long covid για το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα πολλά» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με στόχο την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, εγκαινιάστηκε το νέο Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα.

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειαρχών.

«Μία σοβαρή συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει από τώρα να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να μην αντιμετωπίσουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις από αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο σύστημα Υγείας που έχει καταρρεύσει και στους δεκάδες, εκατοντάδες συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Η συνεισφορά των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό υπήρξε καθοριστική μέχρι σήμερα, οργανωμένα και συντεταγμένα, ως μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου».

Οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών αρχίζουν αυτή την εβδομάδα και στη Γερμανία.

Σαρώνει τη  βρετανική επικράτεια η Όμικρον 

Η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει τη βρετανική επικράτεια και τείνει να κυριαρχήσει. Το Υπουργείο Υγείας κάνει έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν για την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοινώνοντας πως η Όμικρον προκαλεί καθημερινά 200.000 νέες μολύνσεις. Ο Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τους χειρισμούς του ακόμη και από βουλευτές του κόμματός του.

Τον χειρότερο επίλογο για το 2021 ετοιμάζεται να γράψει η Βρετανία. Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται όσο καμιά άλλη μέχρι τώρα στη χώρα και φαίνεται ότι επαναμολύνει πολύ περισσότερο ακόμη κι εκείνους που έχουν αναρρώσει κάνοντας τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες πολύ δύσκολες.

Με αφορμή και την επιδημιολογική εικόνα της Βρετανίας, είναι δραματική η έκκληση του Έλληνα καθηγητή Γιάννη Πρασσά από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι καμπάνες που σημαίνει η Όμικρον είναι πολύ δυνατές για να αγνοηθούν, λέει στην ΕΡΤ. Όπως λέει «δεν το συζητάω, όσοι είναι ανεμβολίαστοι, τελείωσε. Κινδυνεύουν να κολλήσουν τον επόμενο μήνα. Κάντε τις αναμνηστικές δόσεις».

Αναμένοντας τσουνάμι νέων νοσηλειών στη Βρετανία, οι ουρές για την τρίτη δόση αυξάνονται και η κυβέρνηση περνά από το κοινοβούλιο μέτρα, όπως πιστοποιητικά covid και χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Το ζήτημα εξελίχθηκε σε πολιτική κρίση για τον Μπόρις Τζόνσον με σχεδόν 70 κυβερνητικούς βουλευτές να τάσσονται κατά της επαναφοράς αυστηρών μέτρων μετά και τα σκανδαλώδη πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Λόγω της νέας απειλής και του κινδύνου να συνυπάρξουν η Όμικρον και η Δέλτα οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι μόνο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 70% από τη σοβαρή νόσηση από Όμικρον, αναφέρει νέα έρευνα από τη Νότια Αφρική και σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό η τρίτη.

Μία εβδομάδα νωρίτερα θα κλείσουν τα σχολεία στην Ολλανδία ενόψει των Χριστουγέννων. Στόχος να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου από τους μαθητές στους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Παντελής Γκόνος, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος