Ρεκόρ διασωληνωμένων – Πρόβλημα με τις κλίνες στις ΜΕΘ – Μείωση των εισαγωγών ασθενών Covid

Ανάσα στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία, δίνει το γεγονός ότι το βάρος των περιστατικών σηκώνουν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Ένα από αυτά και το Λαϊκό νοσοκομείο, στο οποίο για τρίτη συνεχή εφημερία παρατηρήθηκε πτώση των εισαγωγών περιστατικών covid. Το πρόβλημα όμως με τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένει και πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Δεν υπάρχει κενό κρεβάτι ούτε για τους non covid ασθενείς που βγαίνουν από το χειρουργείο και χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Η απαιτητική εφημερία έληξε για το Λαϊκό νοσοκομείο στις 8 η ώρα το πρωί, με 24 εισαγωγές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 89 ασθενείς με Covid, μέσης ηλικίας, ως επί το πλείστον.

“Δύο χειρουργικά περιστατικά, για τα οποία δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ, κατέληξαν το βράδυ” ενημερώνει ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό νοσοκομείο. “Η πίεση στο νοσοκομείο είναι τεράστια” επισημαίνει και οι έξι ιδιώτες γιατροί που ήρθαν για να συνδράμουν δεν επαρκούν. “Κλείσαμε πέντε κλινικές για να δώοουμε 120 κλίνες covid”, αναφέρει και επισημαίνει πως το νοσοκομείο δέχεται εκτός από τα περιστατικά covid και όλα τα υπόλοιπα. “Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο πυλώνας στην Αθήνα” υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα όμως που η Αττική “βράζει”, ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το ιικό φορτίο ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές τιμές, αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

«Οι σταθερά υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, που να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο να περιορίσουμε την υγειονομική επιβάρυνση ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες μας».

Στη Θεσσαλονίκη δεν είμαστε στο σημείο εκείνο το κατακλυσμιαίο του Νοέμβρη, όμως έχουμε το βαθμιαίο γέμισμα στις ΜΕΘ υπάρχει. Ακόμη είμαστε σε διαχειρίσιμο σημείο. Υπάρχουν ένδείξεις ότι είμαστε σε καποια σταθεροποίηση θέλουμε να δούμε και υποχώρηση των κρουσμάτων ώστε να ζήσουμε κάτι περισσότερο φέτος το Πάσχα απ’ ό,τι πέρυσι, είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Κατερίνα Μπατζάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος